Cene ugostiteljskih usluga u Srbiji su u martu 2025. godine zabeležile rast od 11,7 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).
Najveći rast zabeležen je u kategoriji hrane, koja je poskupela za 12,9 procenata. Među prehrambenim proizvodima, najizraženije poskupljenje odnosi se na salate – čak 16,4 odsto više u odnosu na mart 2024. godine. Slede hleb, sa rastom od 14,5 procenata, kao i variva i kolači, koji su poskupeli za 13,9 odsto. Cene gotovih jela zabeležile su rast od 11,6 procenata.
Kada je reč o pićima, alkoholna pića su poskupela za 13,5 odsto, dok su bezalkoholna pića zabeležila još veći rast – 13,8 odsto.
Prenoćišta su takođe skuplja nego lane – u proseku za 4,4 procenta, ali taj prosek znatno prevazilazi situacija u Vojvodini.
Naime, cene ugostiteljskih usluga u hotelima i restoranima u Vojvodini porasle su u proseku za 8 odsto. Hrana je u tom regionu skuplja za 6,5 procenata, alkoholna pića za 8,8, a bezalkoholna za 6 odsto. Međutim, apsolutni rekorder po rastu cena su upravo prenoćišta u Vojvodini – sa skokom od čak 18,1 odsto u odnosu na mart prošle godine.
Trend rasta cena u ugostiteljstvu prate i inflatorni pritisci u ostalim sektorima, a analitičari ocenjuju da bi se potrošačke navike građana mogle dodatno promeniti ukoliko se ovakav tempo poskupljenja nastavi.