Rumunija ove godine počasni gost Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Narodna biblioteka Bečej
Podelite vest

Rumunija će ove godine od 23. do 30. oktobra biti zemlja počasni gost 65. Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu, sa programom kulturnih dešavanja pod pokroviteljstvom rumunskog Ministarstva kulture, saopšteno je danas.

Više od 30 rumunskih autora će predstaviti knjige prevedene na srpski jezik u okviru proslave rumunske književnosti u Beogradu pod nazivom “Knjige za prijatelje” (Books for Friends).

Planirano je više od 30 događaja na rumunskom štandu, ali i u gradu, a tematika će biti savremena proza i poezija, književnost za decu, istorija, filozofija kao i aktuelni problemi profesionalaca na tržištu knjige.

Biće izloženo više od 200 naslova – nova izdanja iz rumunske beletristike i književnosti, književnosti za decu, albuma, kao i iz književnosti na srpskom jeziku iz Rumunije, odnosno književnosti na rumunskom jeziku iz Srbije.

U nedelju u 18.00 biće održano zvanično otvaranje 65. izdanja Beogradskog Sajma knjiga. Zatim sledi otvaranje štanda Rumunije u prisustvu ministra kulture Lučijana Romaškanua, ambadorke Rumunije u Srbiji Silvije Davidoju i predsednika Instituta za rumunsku kulturu Livijua Žikmana.

Tog dana će biti održan i pesničko-gastronomski recital koji će predstaviti Mirčea Dinesku.

U ponedeljak 24. oktobra, u sali Srpske Akademije Nauka i Umetnosti u Beogradu, biće održan susret-omaž, Moj prijatelj – Nikita, posvećen Nikiti Staneskuu.

Na rumunskom štandu će biti predstavljene i druge teme vezane za književnost zajednice rumunskog porekla.

Društvo za rumunski jezik Vojvodine napraviće omaž filologu i piscu Raduu Flori. Isto udruženje proslaviće 70 godina od osnivanja.

U petak, 28. oktobra i u subotu, 29. oktobra uveče, u sedištu Udruženja Književnika Srbije, šira publika je pozvana na Electric Night I i II, kada će tekstove rumunskih autora čitati mladi srpski glumci. Muzičku podlogu obezbediće dva di-džeja iz Rumunije.

Na štandu Rumunije, pod naslovom “Razglednice iz Temišvara” biće organizovano interaktivno predstavljanje programa Temišvar 2023. – Evropska prestonica kulture, navodi se u saopštenju organizatora.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x