RSE: Završeno prikupljanje potpisa za smenu gradonačelnika na severu Kosova

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Saša Đorđević/MO
Podelite vest

Potpisivanje peticija, kojima bi se otvorio put za smenu aktuelnih gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova, već je završeno, potvrdili su predstavnici grupa koje su to pokrenule, javlja radio Slobodna Evropa (RSE).

Darko Vuksanović, iz Inicijativne grupe za Zvečan, potvrdio je za RSE da je već prvog dana (petak, 19. januar) prikupljen dovoljan broj potpisa. I u opštini Zubin Potok prikupljeno je mnogo potpisa, potvrdio je Srdjan Vučinić, takođe jedan od inicijatora.

Prethodno je i Sanja Krtinić, iz inicijativne grupe u Severnoj Mitrovici, rekla da je proces prikupljanja potpisa završen, dok je u subotu, 20. januara, prukupljeno dovoljno potpisa i u opštini Leposavić. Iako nisu precizirali koliko je građana potpisalo, inicijatori su kazali da je prikupljeno više potpisa od potrebnog minimuma.

Inače, prema podacima Centralne izborne komisije (CIK) Kosova peticiju je u opštini Severna Mitrovica moralo da potpiše najmanje 3.640 birača sa pravom glasa, u Leposaviću 2.689 u Zvečanu 1.411 i u Zubinom Potoku njih 1.347, koji čine 20 odsto od ukupnog broja birača.

Sledeći korak je da se peticije upisanih birača dostave predsednicima skupština opština. Nakon podnošenja peticije sa potpisima, predsednik skupštine opštine ima rok od tri dana da je prosledi CIK-u na razmatranje i proveru.

Ukoliko CIK potvrdi da su prikupljeni odgovarajući potpisi i overi ih, organizuje se glasanje za razrešenje gradonačelnika koje se mora održati u roku od 30 do najviše 45 dana. Da bi glasanje bilo uspešno, potrebno je 50 odsto plus jedan glas građana koji ispunjavaju uslove.

Albanski gradonačelnici izabrani su u aprilu 2023, na izborima koje su bojkotovali Srbi, u znak nezadovoljstva politikom Vlade Kosova.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x