Robot „Agar“ kosio travu na Gradskom polju u Nišu, a može da ore, kopa, sadi, bere (FOTO +VIDEO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto; B.Lj.
Podelite vest

Robot „Agar“, čiju su izradu stručnjaci firme „Koming“ i profesori Mašinskog fakulteta u Nišu započeli pre godinu i po dana, predstavljen je na Gradskom polju gde je demonstrirao košenje trave.

„Agar“ će se, prema rečima njegovih autora, naći u prodaji na domaćem tržištu do kraja godine, a u domaćinstvima koja ga budu nabavila moći će da obavlja skoro sve poljoprivredne poslove, počev od oranja, preko sadnje, prskanja, navodnjavanja, sve do branja voća.

Predstavnik firme  Ivan Simonović istakao je da na domaćem tržištu postoje slične robotske platforme, ali je po mnogim karakteristikama „Agar“ drugačiji i moći će da se koristi na veoma strmim terenima.

„Svaki točak zasebno može da se pozicionira, tako da može da savlada bilo koje terene i bilo koje nagibe“, izjavio je Simonović.

Prema njegovim rečima, „Agar“ može da menja priključke i radi bez prestanka 24 sata, a pri tom ljudi ne moraju stalno da upravljaju njime.

Foto; B. Lj.

Ovo je proizvod namenjen za manja i srednja gazdinstva, jer veće površine zahtevaju veće mašin. Biće i cenovno pristupačan manjim i srednjim gazdinstvima. Roboti koji se sada prodaju u svetu su puno skuplji“, istakao je Simonović.

“Agar” će u novembru biti predstavljen na sajmu poljoprivrede u Hanoveru, nakon čega se očekuje i prodaja u inostranstvu. 

Foto; B. Lj.

Direktor Naučno-tehnološkog parka (NTP) u Nišu Milan Ranđelović je podsetio da je ova firma  uz podršku NTP-a dobila i finansijsku pomoć Fonda za inovacionu delatnost i sredstva programa „StarTech“ koji sprovodi Nacionalna alijansa za lokalni razvoj (NALED).

Ranđelović je rekao da je za razvoj univerzalne robotske platforme od Fonda za inovacionu delatnost dobijeno 300.000 evra, a posredstvom programa „StarTech“ nešto manje od 100.000 evra.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x