RIK usvojio novi poslovnik i više uputstava za organizovanje i sprovodjenje izbora

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: OSR
Podelite vest

Na sednici Republičke izborne komisije (RIK) koja je održana sinoć usvojeno je više uputstava za organizovanje i sprovodjenje vanrednih parlamentarnih, i izbora za predsednika Srbije čije je održavanje najavljeno za april.

Usvojen je i novi poslovnik RIK-a koji će se primenjivati narednog dana od objavljivanja u Skupštinskom glasniku, kao i Kodeks ponašanja članova i zamenika članova organa za sprovodjenje izbora.

Usvojeno je uputstvo o načinu odredjivanja biračkih mesta, koje izmedju ostalog predvidja da biračko mesto sa 1.000 i više birača treba da ima najmanje 50 kvadratnih metara površine.

Na sednici su usvojena i uputstva o uredjenju biračkog mesta i prostorija za glasanje u skladu sa novim zakonima o izboru narodnih poslanika, i o izboru predsednika republike, kao i uputstvo o jedinstvenom standardu za izborni materijal.

Usvojeno je uputstvo načinu ostvarivanja prava birača za dobijanje informacije da li je u izvodu birackog spiska evidentirano da je glasao.

Usvojeno je i uputstvo za sprovodjenje žreba za utvrdjivanje redosleda kandidata na listi za izbor predsednika republike, uputstvo o načinu praćenja izlaznosti birača na izborima, kao i uputstvo za statističku obradu podataka na izborima.

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x