RIK: Do 10 časova na referendumu glasalo 3,61 odsto upisanih birača

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: rik.parlament.gov.rs
Podelite vest

Na referendumu o promenama Ustava u oblasti pravosudja do 10 časova glasalo je 3,61 odsto upisanih birača a do tog preseka najveći odziv 4,92 odsto zabeležen je u Vojvodini.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare Republičke izborne komisije (RIK), sva biračka mesta su otvorena na vreme, a do 10 časova nisu zabeležene veće nepravilnosti.

Do 10 časova u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji glasalo je 2,88 odsto upisanih birača, u regionu Beograda 2,92 odsto, a u Južnoj i Istočnoj Srbiji 3,22 odsto.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević, upitan da uporedi trenutni odziv sa odzivom na parlamentarnim izborima juna 2020. godine, ocenio je da to “nije sasvim uporedivo” jer su ti izbori, kako je rekao, održani tokom leta.

“Ako gledamo izlaznost 21. juna 2020. godine tada je na parlamentarne izbore izašlo 9,3 odsto birača, a do kraja dana 48,3 odsto. To je bilo letnji dan i danas očekujemo veću izlaznost tokom dana kad otopli”, rekao je Kovačević.

Pravo glasa na referendumu ima 6.150.323 glasača na 8.179 biračkih mesta, od kojih je 29 u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, a 10 u inostranstvu.


Glasanje do 10 sati po gradovima

KRAGUJEVAC: Na 12 biračkih mesta u Kragujevcu do 10 sati izlaznost glasača na referendum je 2,08 posto, saopštila je gradska uprava. Svih 168 glasačkih mesta u Kragujevcu otvoreno je jutros u 7.00, a može da glasa 155.293 upisanih. Kako je jutros saopšteno iz gradske uprave Kragujevca glasanje za sada teče bez problema.
Pored 168 glasačkih mesta u Kragujevcu jedno se nalaz i u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija. Za glasanje van biračkog mesta do sada se prijavilo 45 glasača, a to pravo imaju nemoćna stare osobe, osobe sa invaliditetom i oni koji iz zdravstvenih razloga nisu u mogućnosti da glasaju na biračkom mestu.

LESKOVAC: U Leskovcu je u sedam časova otvoreno 195 glasačkih mesta na referendumu o promenama Ustava u oblasti pravosudja a do 10 časova, biračko pravo iskoristilo je četiri odsto upisanih glasača. Kako je rečeno agenciji Beta u Gradskoj izbornoj komisiji u Leskovcu, glasanje protiče bez nepravilnosti a slična je situacija i u obližnjoj Medvedji gde je na 25 biračkih mesta do 10 časova glasalo 3,6 odsto upisanih birača.

GORNJI MILANOVAC: U Gornjem Milanovcu je do 10 časova na referendumu o ustavnim promenama glasalo 2,5 odsto upisanih birača, rečeno je u Opštinskoj izbornoj komisiji. Kako je rečeno agenciji Beta sva glasačka mesta u opštini Gornji Milanovac otvorena su na vreme, u 7.00 časova i nisu zabeležene nepravilnosti. U birački spisak Gornjeg Milanovca upisano je 35.561 birača i oni mogu glasati na 66 biračkih mesta.

ČAČAK: U Čačku je do 10 časova na referendumu za ustavne promene glasalo 2,82 odsto upisanih birača, rečeno je u Gradskoj izbornoj komisiji (GIK). Predsednica GIK-a Kasija Vukajlović rekla je agenciji Beta da je tradicionalno u Čačku u jutarnjim časovima veća izlaznost zabeležena na seoskom području nego na gradskom. Sva biračka mesta su jutros otvorena na vreme i nisu zabeležene nikakve nepravilnosti. U birački spisak Čačka upisano je 95.708 birača koji mogu glasati na 104 biračka mesta.

NIŠ:  Nišu je do 10 časova na referendumu o promenama Ustava u oblasti pravosudja glasalo tri odsto upisanih birača. Kako je za agenciju Beta rekla predsednica podkomisije Republičke izborne komisije (RIK) Ljiljana Berić, glasanje u Nišu odvija se bez problema.

“Na glasačkom mestu broj 12 u Osnovnoj školi ‘Ćele Kula’ gradjani će moći da glasaju i nakon 20 časova jer to glasačko mesto nije otvoreno na vreme zbog problema sa UV lampom za očitavanje mastila”, kazala je Berić. Ona je kazala da za sada nema preciznu informaciju koliko je kasnilo otvaranje tog biračkog mesta, odnosno za koliko će biti produženo vreme glasanja, ali da je moguće da će to biti dva sata. Na području grada Niša otvoreno je 176 glasačkih mesta, a pravo glasa ima 231.831 gradjanin.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x