Rekom: Zemlje bivše SFRJ da prestanu sa skrivanjem podataka o masovnim grobnicama

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (AP Photo/Marjan Vucetic)
Podelite vest

Nevladina organizacija Rekom mreža pomirenja (RMP) ocenila je danas da je u zemljama nekadašnje SFR Jugoslavije pitanje nestalih “ekstremno politizovano” i pozvala vlade tih zemalja da prestanu sa politikama skrivanja podataka i dokumenata o masovnim i pojedinačnim grobnicama.

Rekom je u saopštenju povodom Međunarodnog dana nestalih ocenio da se u zemljama nekadašnje Jugoslavije stvara kultura javne tišine o masakrima i ubistvima nakon kojih su nestajala tela žrtava, “čime je nestajao presudni fizički simbol sećanja na mrtve”.

“Rekom podseća da još uvek nisu otkiveni posmrtni ostaci 1.608 ubijeniih na području Srebrenice u julu 1995. godine, 370 u Vukovaru u novembru 1992. godine, 50 u Kraljane na Kosovu u aprilu 1999. godine, 16 u Dojnicama nakon ulaska međunarodnih snaga na Kosovo. Među nestalim (11.364) najviše je muškaraca između 30 i 50 godine, i preko 1.000 žena i dece”, navodi se u saopštenju.

Rekom je pozvao vlade postjugoslovenskih zemalja, nacionalne institucije i komisije za nestala lica da prestanu sa politikama skrivanja podataka i dokumenata o grobnicama, sa namernim odugovlačenjem ekshumacija poznatih lokacija masovnih grobnica i da reše problem identifikacije posmrtnih ostataka koji se drže u mrtvačnicama.

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x