Rekacije na Grčićevu ostavku: SSP Grčić da kaže za koga radi Mihajlović, DSS traži političku odgovornost

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: EPS
Podelite vest

Stranka slobode i pravde pozvala je Milorada Grčića da kaže za koje poslovne partnere radi Zorana Mihajlović, a Demokratska stranka Srbije smatra da je Grčićeva ostvka nedovoljna i da je potrebna politička odgovornost.

Stranka slobode i pravde (SSP) pozvala je danas Milorada Grčića koji je, kako je ocenila, godinama kao izbor predsednika države Aleksandra Vučiča nezakonito bio vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) da pojasni prvo javnosti, a onda i nadležnim organima, za koje poslovne partnere radi ministarka energetike Zorana Mihajlović, ko od toga ima koristi i da li je optužuje za konkretna krivična dela.

“Vučićev direktor EPS-a javno je priznao da će se elektroenergetski sistem raspasti za tri meseca i da nas očekuje energetska “smrt”, kako je rekao, i to zbog Zorane Mihajlović”, navela je SSP u saopštenju.

Dodaje se da je “svima jasno da su i Grčić i Zorana Mihajlović pod direktnom kontrolom Aleksandra Vučića i da su svi zajedno direktno odgovorni za elektroenergetsku ugroženost zemlje”.

Vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić je u pismenoj ostavci na tu dužnost, kako su danas preneli mediji, naveo da je, ukoliko Zorana Mihajlović ostane na čelu Ministarstva rudarstva i energetike duže od tri meseca, ako bude vodila to ministarstvo i jedan jedini dan posle izbora, elektroenergetski sistem je osudjen na smrtnu kaznu, na potpunu propast.

“Gospodja Mihajlović radeći za svoje mentore iz zapadnih ambasada i svoje poslovne partnere, ne uništava samo jedno od najvažnijih ministarstava, ona potpuno razgradjuje naš celokupni elektroenergetski potencijal i uništava taj sektor, koji je srce naše države”, istakao je Grčić.

—————————————–
Demokratska stranka Srbije (DSS) ocenila je  da je  Grčićeva ostavka logičan, ali ne i dovoljan potez i da je potrebna i politička odgovornost onih koji su nestručna lica postavili na odgovornu funkciju direktora tog javnog preduzeća.

“Zbog katastrofalne situacije i čestih havarija u EPS-u treba pokrenuti krivični postupak protiv odgovornih, pre svega direktora Grčića i drugih odgovornih koji su izvršili krivično delo nesavesni rad u službi”, navedeno je u saopštenju te stranke.

Dodaje se da će se, prema članu 361 Krivičnog zakona Srbije, službeno lice koje nesavesnim radom u službi prouzrokuje štetu u iznosu koji prelazi 1,5 miliona dinara, kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina, što je višestruko manje od šteta u EPS-u, koje prema procenama iznosi više stotina miliona evra.

Kako se navodi, pored krivičnog postupka protiv neposredno odgovornih, oni koji su nekvalifikovana i nestručna lica postavili na odgovornu funkciju direktora EPS-a treba da podnesu punu političku odgovornost i podnesu ostavke.

DSS kako je navedeno, za razliku od aktuelne vlasti, ima jasan plan razvoja EPS-a koji ce omogućiti da EPS počne da stvara akumulaciju i investira u obnovljive, zelene, izvore energije, kao i da sve te projekte izvode stručna lica.

“Taj plan podrazumeva da hitno prestane masovno stranačko zapošljavanje i izbor nestručnih rukovodilaca, da se javne nabavke učine mnogo transparentnijim i da prestane sa skrivenim subvencionisanjem stranih investitora preko niske cene struje”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će tako EPS, umesto stručno i finansijski devastirane kompanije, postati kičma razvoja srpske privrede i regionalni lider.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x