Raspisani konkursi za ekološke projekte na lokalu – Više od 800 domaćinstava trebalo bi da pređu na ekološki prihvatljivije energente

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: ekologija.gov.rs/
Podelite vest

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović saopštila je da su 21. januara raspisani konkursi za zamenu kotlova u javnim ustanovama i toplanama, ložišta u domaćinstvima, za pošumljavanje i zaštitu zemljišta.

Vujović je uputila poziv lokalnim samoupravama da iskoriste podršku države i da u narednih 20 dana kandiduju projekte, kako bi na taj način unapredili kvalitet vazduha i zemljišta u svojim sredinama. Ministarka je istakla da su ove godine obezbeđena još veća sredstva nego u 2021. godini i da je gradovima i opštinama, kroz četiri konkursa, na raspolaganju ukupno 550 miliona dinara.

Prošle godine smo imali dobru saradnju sa lokalnim rukovodstvom i više od 50 gradova i opština iskoristilo je podršku države da zameni kotlove u pravnim licima i domaćinstvima ili da pošumi deo teritorije, predočila je ona.

Prema njenim rečima, Ministarstvo je podržalo više od 800 domaćinstava da pređu na ekološki prihvatljivije energente, a zamenjene su i kotlarnice u Valjevu, Kosjeriću, Novom Pazaru i brojnim drugim lokalnim samoupravama. Ona je navela podatak da je, zahvaljujući sredstvima koja su dodeljena putem javnog konkursa u 2021. godini, Srbija bogatija za više od 150.000 novih sadnica.

Unapređenje kvaliteta vazduha ostaje jedan od naših glavnih prioriteta i ove godine nastavljamo još bržim tempom, naglasila je Vujović i dodala da je u ovoj godini lokalnim samoupravama na raspolaganju više od pola milijarde dinara za projekte unapređenja kvaliteta vazduha koji će, po realizaciji, unaprediti i kvalitet života građana.

Prema njenim rečima, projekti će biti birani prema unapred utvrđenim kriterijumima, a preliminarna rang-lista biće objavljena na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine. Više informacija i potrebna konkursna dokumentacija dostupni su na sajtu www.ekologija.gov.rs, u odeljku „Konkursi“.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x