Ramo Ramo, Pastirica… bez ovih pesama nema veselja. Jedna od najvećih muzičkih zvezda živi penzionerske dane

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Slobodan Boban Ilić
Podelite vest

Svi su čuli njegove hitove, ali ne bi se reklo da mlađe generacije znaju da ih je njihov sugrađanin, Nišlija otpevao. Slobodan ilić, izvođač je i autor pesama „Ramo Ramo“, „Pastirica“ i mnogih drugih koje su ostavile veliki trag na našoj estradnoj sceni.

70-tih i 80-ih godina bio je jedan od najpoznatijih pevača na prostoru bivše SFRJ, nastupao širom Evrope, Amerike, Australije. Svoj najveći hit pesmu ”Ramo Ramo” stvorio je gledajući indijski film ”Prijateljstvo”.

„Ja sam taj film gledao nedelju dana, svaki dan, i plakao i onda sam došao na ideju da napišem pesmu Ramo, Ramo“, kaže Ilić.

Objašnjava da je pesmu on napisao, a onda je dao glumcu Boži Milivojeviću da je koriguje gramatički.

Foto: V.Milićević

“Moj tekst je „Voleo sam druga svog kao brata jedinog, ista nam je sudbina i zato ga volim ja”, a Boža ga je samo malo sredio i sada tekst glasi “Kad sam sreo druga svog, prijatelja jedinog, najsretniji beše dan jer ne bejah više sam”, objašnjava Boban Ilić zašto se kao autor teksta navodi Boža Milivojević.

Nije ni mogao da zamisli da je napravio veliki hit. Red je bio ispred prodavnica ploča, prodata je u rekordnom roku. Interesantna je priča vezana i za jednu od najlepših ikada pesmu „Pastirica“. Ona je vezana za njegov rodni kraj, za Glašnicu gde je proveo svoje detinjstvo.

„Kada je jedna devojčica romske nacionalnosti, koja je bila pastirica, umrla u svojoj 12. godini života u Glašincu to me je jako pogodilo. Kasnije, kada sam pročitao tekst Dragoslava Mihajlovića – Kanarinca, setio sam se te devojčice i odlučio da otpevam pesmu ”Pastirice moja mila”“, kazao je Boban.

Uprkos tome što živi penzionerske dane Boban Ilić bez društva i pesme ne može. Mile Dinić Bašal, poznati niški muzičar, pratio je i legendarnog Ilića na harmonici. On i dalje svira i kaže da je na svakom veselju pesma Ramo Ramo obavezna.

„To je takav ritam koji vuče odmah na igru. To je bio hit hitova, a Boban je bio pevač broj 1 u to vreme. Pesma Ramo je ne evropski nego i svetski uspeh postigla, peva se i u Zanzibaru, imate klipove“, kazao nam je Bašal i dodao da sa svojim prijateljem ima bezbroj anegdota, jer je sa njim nastupao bezbroj puta.

Tokom svoje bogate 30-godišnje karijere pevao je po turnejama sa Silvanom Armenulić, Šabanom Šaulićem, Sinanom Sakićem, Vesnom Zmijanac, Mehom Puzićem, Džejom, Tomom Zdravkovićem i mnogim drugima, a interesantno da je sa Tomom Zdravkovićem provodio vojničke dane u garnizonu u Prilepu davne 1963. godine.

Snimio je više desetina pesama od kojih su poznatije i: U tuđini sam, Lego čoban na zelenu travu, Lepa ženo iz moje ulice, Večita radost, Volelo se dvoje mladih, Malo selo, Ostavljaš me u trenutku sreće, Povratak, Ne idi, majko, Mina, Samo ona i mnoge druge. Treba napomenuti da je većinu svojih pesama snimio je za Jugoton.

Uprkos tome što je pesma Ramo Ramo veliki hit, naš Nišlija godišnje od Sokoja dobija tek oko 600 dinara, dok neki muzički izvođači dobijaju i do 50.000 evra. Poznati pevač najavljuje da će tu situaciju nažalost morati da reši na sudu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x