Radnici fabrike Džinsi u Leskovcu dobili upozorenja pred otkaz zbog nedavnog štrajka

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija vesti
Podelite vest

Oko stotinak radnika tekstilne turske fabrike “Džinsi” u Leskovcu, dobilo je pojedinačna upozorenja da su se stekli uslovi za otkaz “zato što su 1. marta ove godine prekršili radnu disciplinu” kada je deo njih zaustavio mašine i protestovao zbog kašnjenja januarskih zarada.

Neki od njih kažu da su se uplašili i da je sledeći korak – otkaz.

Radnici su na dan protesta, 1. marta, dobili zarade, ali nadležni u fabrici su pre toga, oko podneva rekli onima koji nisu hteli da rade da idu kući i da će im i taj dan biti plaćen.

Kažu da su im plate kasnile 15 dana, a jedan od rukovodilaca da u ugovorima o radu nigde ne piše da se plate za prethodni mesec isplaćuju narednog do 15. dana, već do kraja meseca.

“Ja to mogu da vam potvrdim i ugovorima radnika. Ovde je problem bio što je plata kasnila samo jedan dan. Nisu nam verovali da će već sutradan da bude plata i veoma smo razočarani što nam nisu verovali već su zaustavili mašine”, kazao je jedan od rukovodilaca ove fabrike.

Na pitanje novinara agencije “Beta” da li zaista iza ovoga sledi otkaz, odgovorio je negativno.

“Ne, nikako. Ovo je samo upozorenje. Naši zaposleni moraju da znaju da mi držimo reč. Mi smo kao jedna velika porodica i moramo jedni druge da uvažavamo. Ako smo rekli da će plate biti sutra, biće sutra, a u februaru smo imali problema oko naplate potraživanja pa je zato isplata plata kasnila jedan dan”, istakao je on.

Dodao je da se rukovodstvo “Džinsija” prvi put na ovakav korak odlučilo tokom 12 godina rada u Leskovcu.

“Ovo je samo upozorenje i na tome će ostati ukoliko se slične situacije ne ponavljaju. Planiramo da u petak održimo sastanak i da sve polako razjasnimo”, kazao je za Betu jedan od rukovodilaca “Džinsija”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x