Puškić (Dveri): Hitno doneti Rezoluciju o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Član Privremene uprave Pokreta Dveri Borko Puškić je danas pozvao vlast Srbije da bez odlaganja na dnevni red Skupštine stavi predlog rezolucije o genocidu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) nad Srbima, Jevrejima i Romima “čime ćemo istaći da je kultura sećanja na stradanje srpskog naroda u 20. veku preko potreban element obrazovanja mladih naraštaja i našeg potomstva”.

U pisanoj izjavi Puškić, osvrćući se na usvajanje u četvrtak u Generelanoj skupšti i UN rezolucije o Međunarodnom danu promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici 1995, piše da Pokret Dveri smatra da je “Srbiji više nego ikada potrebno jedinstvo” i “jasan odgovor na tu provokaciju i novo poniženje Srba”.

“Taj odgovor, za početak, mora biti bar usvajanje rezolucije u Skupštini Srbije koja će obuhvatiti žrtve našeg naroda u NDH nad kojim je počinjen genocid. Republika Srpska je to učinila pre devet godina, pa je krajnje nedopustivo da Srbija, kao matica svih Srba, i dalje čeka sa donošenjem ovakve rezolucije” – smatra on.

Dodao je da je poslanička grupa Dveri u novembru 2016. godine predala Skupštini predlog Deklaracije o genocidu nad Srbima Jevrejima i Romima u NDH, ali da Deklaracija “nije ušla u razmatranje” zbog nedostatka političke volje vladajućih stranaka.

“Potrebno je, pored Jasenovca, navesti i ostale koncentracione logore u NDH kao što su: Koprivnica, Jadovno, Kerestinec, Stara Gradiška, Kruščica, Lepoglava, Pag, Đakovo, Caprag, Gospić, Tenja, Donja Gradina, Lobor, Metajna, Jastrebarsko, Sisak, Jablanec i Gornja Rijeka”- naveo je Puškić.

On smatra da bi donošenje rezolucije o genocidu nad srpskim narodom u 20. veku “jasno stavilo do znanja svim međunarodnim institucijama i ustanovama da se neće mirno gledati na agresivno falsifikovanje i prekrajanje istorije”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x