Protest u Nišu: Izbori su pokradeni i tražimo ponavljanje

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: B. Lj.
Podelite vest

Izbori su pokradeni i tražimo njihovo ponavljanje i odgovornost svih onih koji su učestvovali u izbornoj krađi, poručili su govornici na protestu “Računajte na nas, branićemo svaki glas” koji je koalicija “Srbija protiv nasilja” organizovala ispred Skupštine grada Niša.

Kandidat za poslanika i funkcioner Narodnog pokreta Srbije Đorđe Stanković poručio je okupljenima da budu solidarni sa građanima Beograda, navodeći da od toga zavisi kako će izgledati svi budući izbori, uključujući lokalne koji će uskoro biti u Nišu.

“U Beogradu je očigledno došlo do prevare na izborima. Samo na jedan dan, da bi glasali u Beogradu preseljeno je 40.000 ljudi. Da li ćemo dozvoliti izbornu prevaru? Da li ćemo dozvoliti da na proleće ovde u Niš zbog glasanja presele Leskovčane ili dovoze turiste iz Republike Srpske, Bugarske, Makedonije”, upitao je Stanković.

On je istakao da koalicija “Srbija protiv nasilja” zahteva da u Beogradu glasaju Beograđani, a u Nišu Nišlije.

“Mi smo u Nišu uspeli da sprečimo kupovinu glasova u hali ‘Čair’, ali je policija izašla na teren sedam sati nakon naše prve prijave”, rekao je Stanković.

Građanski aktivista Danijela Vujošević kazala je da su izbori pokradeni, a izborna volja građana prekrojena.

“Svedoci smo nikada veće izborne krađe. Vlast pokušava da nam poruči da naš glas ništa ne vredi. Tu su se prešli. Nišlije nikada nisu ćutale. Pošto niste hteli naš glas na papiru, čućete ga na ulici”, istakla je Vujošević.

Umesto da priznaju izbornu krađu, dodala je, aktuelna vlast targetira studente koji su ustali protiv krađe, prikazujući njihove fotografije iz ličnih dokumenata.

Vujošević je kazala da će zato nabrojati imena “članova kriminalne organizacije koja nam je ukrala državu”.

“Javna tužiteljka Zagorka Dolovac, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, predsednik RIK-a i član Srpske napredne stranke Vladimir Dimitrijević, ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović i zaštitnik građana Zoran Pašalić”, navela je Vujošević.

Ona je kazala da su ovlašćeni predstavnici koalicije “Srbija protiv nasilja” predali danas zahtev Gradskoj izbornoj komisiji zahtev za uvid u birački spisak.

“Proveriće da li su fantomski glasači i u Nišu glasali na izborima. Nakon protesta, oni će otići da izvrše uvid u biračke spiskove. Tako nastavljaju borbu za svaki naš glas”, istakla je Vujošević.

Organizatori protesta najavili su nova okupljanja u znak podrške građanima Beograda koji zahtevaju da izbori budu ponovoljeni.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x