Protest ‘Stop urbanističkom nasilju’ danas u Nišu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Niške Vesti
Podelite vest

Udruženje građana “Nišlije da se pitaju” pozvalo je građane Niša na protest „Stop urbanističkom nasilju“ koji će danas od 18 časova biti organizovan ispred Skupštine grada Niša.

U pozivu se ističe da udruženje organizuje protest protiv urbanističkih planova donetih u isključivo u interesu investitora kojima je tri i po hektara zelene površine i šume iznad stare ciglane pretvoreno u građevinsko zemljište.

“Poslednjim urbanističkim planom omogućena je izgradnja 2.500 stanova u soliterima od 50 metara, na prostoru koji je svim planovima tokom 40 godina do sada bio predviđen za sportske terene, rekreaciju i zelenilo za sve Nišlije. Urbanistički planovi doneti su uz kršenje zakona i statuta grada i uz fingiranje učešća građana”, istaklo je udruženje “Nišlije da se pitaju”.

Urbanisti su, rečeno je u pozivu za protest, investitorima omogućili profit od 70 miliona evra, uprkos mogućoj opasnosti od klizišta i blizine gasnog skladišta, kao i uprkos tome što će izgradnja uzrokovati još veće zagađenje vazduha u gradu i još veće poplave.

“Pozivamo sve građane Niša, sve političke stranke i udruženja građana, narodne poslanike, predstavnike struke i nauke da dođu na protest i da poručimo da je dosta sa uništenjem Niša kroz investitorski urbanizam kojim se uz oduzima prostor od Nišlija, a poklanja investitorima ogroman profit”, naglasili su predstavnici udurženja „Nišlije da se pitaju“.

Jedini zahtev učesnika protesta biće poništavanje “nezakonito donetog Plana generalne regulacije i Plana detaljne regulacije za područje iznad stare ciglane koji predviđaju uništenje poslednje zelene oaze u opštini Palilula”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x