Prema njenim rečima, korisnici ovog programa četvrtinu novca dobijaju bespovratno, 70 procenata su kredit ili lizing, dok je njihovo učešće pet procenata

Program podrške za 600 mikro i malih preduzeća u Srbiji vredan preko 3 milijarde dinara

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada RS/infobiro.tv
Podelite vest

Ministarka privrede u Vladi Republike Srbije Anđelka Atanasković izjavila je danas da je  program “Srbija i EU – oprema za privredu”, kroz koji će sa 3,1 milijardu dinara biti podržano približno 600 mikro i malih preduzeća, preduzetnika i zadruga, izuzetno važan za privredu Srbije.

Atanasković je u Ministarstvu privrede gde je predstavljen program podrške, navela da Srbija preko Ministarstva privrede program finansira sa 1,9 milijardi dinara, a dodatna sredstva od 11 miliona evra obezbedila je EU koja se priključila programu.

Ministarka privrede ocenila je da je program podrške za našu privredu veoma značajan u ovom vremenu i rekla da je program  otvoren 1. juna i traje do kraja godine. Ona je naglasala da program često koriste preduzetnici, da je značajan za oblast građevinarstva, te da se sredstva ove godine mogu koristiti i za solarne panele.

Prema njenim rečima, korisnici ovog programa četvrtinu novca dobijaju bespovratno, 70 procenata su kredit ili lizing, dok je njihovo učešće pet procenata.

Radi se preko lizing kuća i banaka, a kao partneri u realizaciju su uključeni Razvojna agencija Srbije (RAS) i Privredna komora Srbije (PKS). Hvala EU koja je prepoznala projekat kao veoma bitan za napredak privrede u Srbiji, rekla je Atanasković.

Foto: Vlada RS/infobiro.tv

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je da EU nije samo prvi trgovinski partner, niti samo prvi izvor stranih direktnih investicija, nego predstavlja budućnost Srbije.

Ulažemo u mikro, mala i srednja preduzeća ovde u Srbiji, jer će to jednog dana biti preduzeća u EU, rekao je Žiofre.

On je napomenuo da je EU podržao program sa 11 miliona evra kako bi srpska mala i mikro preduzeća mogla da kupe ključnu opremu koja im je neophodna da povećaju aktivnosti, dalje razvijaju, i poboljšaju pristup tržištu.

Očekujemo da ćemo imati sredstva za približno 600 stotina zahteva malih i mikro preduzeća, da nabave opremu za unapređenje poslovanja, naveo je on.

Žiofre je podsetio da je u poslednjih nekoliko godina EU u Srbiji podržala ovaj sektor preduzeća u Srbiji sa više od 200 miliona evra, te da se pomaže i unapređenju zakonodavnog okvira za olakšavanje poslovanja, kao i na podizanju inovacionih kapaciteta privrede, preko naučnog i fonda za inovacije.

Foto: Vlada RS/infobiro.tv

Direktor Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije (PKS) Mihailo Vesović ocenio je da ovako koncipiran program podrške za mala i mikro preduzeća rešava jedan od najvećih problema – finansiranje.

Većina kompanija apostrofira to kao ključni problem, a ovakav program rešava baš to pitanje. Korišćenje nove opreme podiže produktivnost i efikasnost, stvara mogućnost otvaranja novih tržišta, rekao je Vesović.

On je dodao da je ovaj program važan za mogućnost razvoja celog sektora jer su subvencije značajne kada kompanije imaju dodatne troškove za obnavljanje opreme.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x