Presušio izvor, žedni i iznemogli konji i krave na Suvoj planini, da li su cisterne rešenje

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: RTS video printscreen
Podelite vest

Stočari čije su krave i konji na Suvoj planini bez dovoljnih količina vode već mesec dana, više neće morati da brinu da će stoka biti žedna. Ministarstvo poljoprivrede i lokalne samouprave ponudili su trajno rešenje.

Svih gotovo hiljadu krava i konja koji su na slobodnoj ispaši na Suvoj planini od proleća do zime, poji se na izvoru Rakoš i do njega prolaze svakodnevno i po desetak kilometara. Sada je kada je gotovo jedini izvor presušio, stoka je žedna, iznemogla i okupljena oko bazena u koji se voda dovozi cisternama. Kažu u nedovoljnim količinama.

“Treba pedeset hiljada litara vode dnevno, a mi ne obezbedimo ni pola, tako da dosta stoke žedno ode odavde ili tu negde se vrti, tu oko ovog bazena. Evo, skoro je uginula jedna krava”, kaže Saša Miljković iz sela Semče.

“Stoku u sela ne možemo da spuštamo, pošto ni u selu nemamo vodu već mesec dana i duže. Katastrofalna je suša, ne pamti se godinama da je ovako bilo”, dodaje Prodan Veljković iz sela Mali Krčimir.

Kako je para za cisterne ponestalo i Opštini i stočarima, u rešavanje problema uključilo se i Ministarstvo poljoprivrede, koje je obećalo sredstva za dovoz vode dok god je potrebno, a nudi i trajno rešenje.

“Dogovorili smo se, pošto mi kao ministarstvo imamo meru bušenja novih bunara, da svi apliciraju iduće godine i pošto su rekli da je voda ovde na 30 do 50 metara i da je ima dosta, to će im mnogo značiti da bi trajno rešili ovaj problem”, objašnjava Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede.

“Dogovorio sam se sa predsednikom Opštine Bela Palanka, pošto njihovi stočari izvode ovde svoja grla na ispašu, da u budžetu za iduću godinu planiramo sredstva za izgradnju bazena, da bi povećali kapacitet zahvata vode”, kaže Milisav Filipović, predsednik Opštine Gadžin Han.

Stočari su dobili obećanja da će se završiti put u ovom delu Suve planine.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x