Presek izlaznosti do 14 časova po gradovima 14.99 odsto

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: rik.parlament.gov.rs
Podelite vest

U Srbiji je do 14 časova na referendumu o promenama Ustava u oblasti pravosudja glasalo 14,99 odsto upisanih birača.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare Republičke izborne komisije (RIK), najveći odziv je u Vojvodini gde je do 14 časova glasalo 16,84 odsto upisanih birača.

U regionu Beograda na glasanje je izašlo 13,9 odsto upisanih birača, u regionu Šumadije i Zapadne Srbije 14,14 odsto, a u Južnoj i Istočnoj Srbiji 14,3 odsto upisanih birača.

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević ocenio je da glasanje na celoj teritoriji Srbije protiče “u najboljem mogućem redu”, kao i da nije bilo “nikakvih problema” ni u vezi glasanja Srba sa Kosova u Raški, Novom Pazaru, Vranju i Kuršumliji.

“Nemam ispred sebe tačan podatak, ali sa teritorije Kosova i Metohije imamo oko 92.500 glasača”, rekao je Dimitrijević i najavio da će tačan broj saopštiti na narednoj konferenciji za novinare u 17 časova.

On je dodao da referendum prati 2.345 domaćih i stranih posmatrača koji su kako je rekao, prisutni na svakom biračkom mestu.

“Jedini problemi koji se mogu javiti tiču se akreditacije jer ako je neophodno da se posmatrači upute u dugu jedinicu lokalne samouprave, neophodno je da dobiju adekvatnu akreditaciju”, naveo je Dimitrijević.

Upitan da uporedi izlaznost sa izlaznošću na parlamentarnim izborima juna 2020. godine, direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević kazao je da ona “nije za poredjenje”.

“To su dva različita povoda i dogadjaja ali je izlaznost za mene vrlo dobra, bila je progresivna od prvog preseka koji smo uradili”, dodao je Kovačević i najavio da će prve preliminarne rezultate RIK saopštiti do 22 časa.

Presek izlaznosti do 14 časova po gradovima:

NOVI SAD: U Novom Sadu je do 14 časova pravo glasa na referendumu o promenama Ustava u oblasti pravosudja iskoristilo 16,67 upisanih birača, saopšteno je iz Gradske izborne komisije (GIK). Po rečima predsednika komisije Žarka Mićina, do sada nisu zabeležene nepravilnosti na 208 biračkih mesta i na svima se poštuju epidemiološke mere. Pravo glasa u Novom Sadu ima 332.055 birača.

NIŠ: Nišu je do 14 časova na referendum o ustavnim promenama izašlo 14 odsto upisanih ili 32.456 birača, izjavila je za agenciju Beta predsednica podkomisije RIK za Niš Ljiljana Berić.  Glasanje se i dalje dovija bez problema, kazala je Ljiljana Berić. Ona je dodala da je novi presek izlaznosti u 16 sati, a zadnji će biti 18. Konačni rezultati biće poznati nakon zatvaranja biračkih mesta u 20 sati.

KRAGUJEVAC: Do 14 časova izlaznost na referendumu u Kragujevcu je 11,64 odsto. Kako je saopšteno iz gradske uprave, najveća izlaznost je na biračkom mestu 23 u Mesnoj zajednici Palilula u osnovnoj školi Moma Stanojlović gde je glasalo 14,33 odsto od upisanih 1.256 glasača. Presek izlaznosti se izračunava na osnovu  broja izašlih na glasanje na 12 oglednih glasačkih mesta. Prethodno je do 12 časova izlaznost bila 6,44 odsto, odnosno do 10 časova 2,08 procenata. U Kragujevcu je otvoreno 168 glasačkih mesta na kojima je upisano 155.293 gradjana sa pravom glasa.

GORNJI MILANOVAC:  U Gornjem Milanovcu je do 14 sati glasalo 15,1 odsto upisanih birača na referendumu o promenama Ustava u oblasti pravosudja. Kako je rečeno agenciji Beta u Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK), otvoreno je 66 biračkih mesta. U birački spisak Gornjeg Milanovca upisan je 35.561 punoletan gradjanin.

ČAČAK: U Čačku je do 14 časova na referendumu za promene Ustava u oblasti pravosudja glasalo 14,8 odsto upisanih birača, rečeno je agenciji Beta u Gradskoj izbornoj komisiji (GIK). Pravo glasa u tom gradu ima 95.708 gradjana. Oni mogu glasati na 104 biračka mesta.

PIROT: Do 13.00 u Pirotu je na referendumu za ustavne promene glasalo oko 15 odsto od ukupnog broja upisanih birača, izjavio je agenciji Beta predsednik Gradske izborne komisije Jovan Milenković. “Glasanje se odvija bez ikakvih problema na biračkim mestima u gradu i selima”, rekao je Milenković. U Pirotu je jutros u 7.00 sati otvoreno svih  86 glasačkih mesta, a upisano je 46.282 glasača.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x