PREPORUKA: Niš-Rsovci-Visočka Ržana-Vrelo-Dojkinci-vodopad Tupavica-Slavinje-Rsomački lonci-Niš

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Priredio Đorđe Bojanić, glavni urednik sajta Srpska istorija

Moj savet je da obavezno svratite do crkve u selu Rsovci, tačnije Pećinske crkve Svetog Petra i Pavla, koja se nalazi u pećini brda Kalik, na oko 22 kilometra od Pirota. Crkva je podignuta u 13. veku. Ovde se sreće jedinstven slučaj u svetu da je Isus Hrist oslikan na freski kao ćelav, zaista jedinstvena freska Hrista Mladenca ili u narodu poznatog kao Ćelavi Isus (zanimljivo, sa podignuta tri prsta). Sama crkva je isposničkog tipa, i oko nje se nalaze male isposnice. U okolini crkve se nalazi na desetine potkapina u kojima su boravili monasi sa Sinaja. Ima i onih koji kažu da na fresci nije prikazan ćelavi Hristos već Sveti Petar Aleksandrijski. Da li je u pitanju pogrešno tumačenje ili ne, freska je zaista čudna i jedinstvena u svetu. Do crkve se stiže prelaskom preko mosta uz prelepe krajolike popločane stazom.

[foogallery id=“1573″]

Posle obilaska crkve u selu Rsovci, obiđite i Manastir Presvete Bogorodice u Visočkoj Ržani. Kada stignete u Visočku Ržanu skrenite levo prema Dojkincima i vozite pravo, kada naiđete na prvi most, imate tablu i tu skrenite, pređite preko mosta (reka Visočica, malo iznad kod drugog mosta se Jelovačka reka uliva u Dojkinačku i zajedno prave Visočicu)… put je dobar, ali sa velikim usponima i krivinama. Hram je sagrađen 1830. godine. Manastir čuva oko 60 moštiju različitih svetitelja. Crkva je u živopisnom i teško pristupačnom predelu, na nadmorskoj visini blizu 1000 metara.

Manastir Presvete Bogorodice u Visočkoj Ržani. Foto: Đorđe Bojanić

Posle obilaska manastira obiđite i Vrelo gde se spajaju Jelovačka i Dojkinačka reka. Odlika Vrela je da zbog vazdušnih strujanja ovde nema nikad magle pa predstavlja i svojevrsnu vazdušnu banju. Skrenite desno (a levo je selo Brlog i selo Dojkinci) i na oko 150 metara nalazi se Jelovačko vrelo, neispitane je dubine, prekrasno, ima onih koji tvrde da je dubina i do 50 metara.

Obavezno pratite putokaze

Vrelo. Foto: Đorđe Bojanić

Posle Vrela uputite se prema selu Brlog pa nastavite dalje prema selu Dojkinci. Kada stignete u selo Dojkince videćete prelepe prizore. Ovde kao da je vreme stalo… prelepe starine sa kamenim krovovima, lepota je neizbežna, a zdravlje na svakom koraku.

[foogallery id=“1589″]

Nema dalje!!!

Da, ima! Kada stignete do Planinarskog doma u Djokincima prestaje asfaltni put i kreće nasip (oko 4km), koji vodi ka prelepom vodopadu Tupavica na oko 1050 metara nadmorske visine. Odatle možete pešaka, a možete i kolima, polako do novoizgrađenog pešačkog mosta kod vodopada Tupavica. Prekrasna priroda, vodopad, čista i hladna voda pada sa visine od oko 15 metara preko stena crvene boje. Pravi raj za putnike namernike!

[foogallery id=“1593″]

U selu Dojkinci imate odličnu kafanu – brvnaru Dojkinci, gde možete razne specijalitete da probate i domaće pivo. Preporuka za ručak i kratak odmor.

Posle ručka uputite se prema Slavinju, u centru sela se parkirajte. Postoji putokaz za obilazak Rsomačkih lonaca ili grlo ili Rsomačko ždrelao (naziv za kanjon Rsomače)… put kroz selo uvešće vas u livadsko-šumski prostor, koji vodi do Rsomačkog lonca ili grla. Oko 20 minuta hoda od Slavinja (pratite reku) i putokaze. Taj prizor ne može da se opiše. To mora da se vidi.

Ako bude imalo vremena možete obići i staru oronulu crkvu Svetog Đorđe iz 14.veka u Slavinju. Ključ se nalazi kod nekog od meštana, pitajte meštane.

Crkva Svetog Đorđa iz 14. veka. Foto: Đorđe Bojanić

U povratku možete da nastavite prema Dimitrovgradu, u tom slučaju obavezno svratite do sela Smilovci i kod Bekova u etno muzej-kafanu, na kafu. Jedi i pij koliko možeš, plati – ako hoćeš (plaća ko koliko ima, nema cenovnik… jede se i pije šta ima). A ima i odličan kozji i ovčiji sir, a ako se dobro organizujete i dogovorite sa vlasnikom kafane dan pre biće i dobra jagnjetina.

Foto: Đorđe Bojanić

Priredio Đorđe Bojanić, glavni urednik sajta Srpska istorija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
()
x