Preminuo glumac Žarko Laušević

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen
Podelite vest

Poznati glumac preminuo je danas u 63. godini života.

“Obaveštavamo javnost da je danas 15.11.2023. godine u 63. godini života, posle kraće i teške bolesti, preminuo naš suprug i otac Žarko Laušević. O datumu i mestu sahrane javnost će biti blagovremeno obaveštena”,

Tužnu vest je  u ime porodice podelila  njegova supruga Anita Laušević.

Poznati glumac je početkom oktobra zbog problema sa plućima bio je na lečenju u “Bežanijskoj kosi”, a zatim je pušten na kućno lečenje.

U bioskopima se trenutno prikazuje  film „Heroji Halijarda“ u kojem je odigrao jednu od poslednjih uloga.

Rođen  je 19. januara 1960. godine na Cetinju, a diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, nakon čega je njegova karijera započela brzi uspon. Bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, gde je igrao u velikom broju predstava, a na filmu je debitovao ulogom u filmu “Progon” 1982. godine.

Vrlo brzo je dobio jednu od glavnih uloga u TV seriji „Sivi dom“  1984. godine, nakon čega su usledile brojne uloge, među kojima i u filmovima „Šmeker“ (1985), „Svečana obaveza“ (TV) (1986), „Dogodilo se na današnji dan“ (1987), „Oficir s ružom“ (1987), „Braća po materi“ (1988), „Boj na Kosovu“ (1989), „Original falsifikata“ (1991), „Bolje od bekstva“ (1993), „Kaži zašto me ostavi“ (1993).

Do 1993. godine, Žarko je bio jedan od najuspešnijih, perspektivnih, lepih mladih glumaca. Karijeru koja je obećavala mnogo prekinula je jedna tragična noć u Podgorici.

Žarko i njegov brat Branimir napadnuti su od grupe huligana u blizini jednog podgoričkog lokala, kada je glumac usmrtio dvojicu napadača, a jednog mladića teško ranio. Osuđen je na 13 godina zatvora, a kaznu je izdržavao u Spužu i Požarevcu.

Nakon ukidanja presude od strane Saveznog suda, 1998. godine mu je izrečena kazna od 4 godine zatvora zbog dvostrukog ubistva u prekoračenju nužne odbrane, ali pošto je tada već odležao nekoliko godina, pušten je na slobodu, Brzo nakon toga je napustio zemlju i otputovao u Sjedinjene Američke Države.

Mnoge neispričane odgovore na pitanja o kobnoj noći i svemu što je kasnije preživeo dao je u svojoj knjizi “Godina prođe dan nikad”, objavljenoj 2011. godine.

Godine 2016. Laušević je porglašen najboljim glumcem na  51. Festivalu glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma je za ulogu skitnice Mome u filmu „Smrdljiva bajka“ i to je bio njegov veliki povratak na filmsko platno nakon 23 godine odsustva.

U vrlo emotivnom obraćanju publici, koje je na trenutke prekidao suzama, glumac je tada rekao:

„Ukazana mi je velika počast. Valjda se Novak ne bi ljutio ako bih rekao da ovo doživljavam kao drugi gren slem. Pre 23 godine nisam bio tu, ali vi ste mi tada pomogli da se vratim i OPET budem ovde. Sada zaista verujem da sam PONOVO ŽIV“, rekao je tada  Laušević u Nišu.

 

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x