Predstava Branislava Nušića ‘Narodni poslanik’ premijerno u Subotici

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Idemo kroz Srbiju printscreen
Podelite vest

Povodom 160 godina od rođenja pisca Branislava Nušića, Narodno pozorište Subotica će u ponedeljak, 5. februara, na sceni Jadran, od 19.30 premijerno izvesti komediju “Narodni poslanik”. Predstava je rezultat saradnje Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta u Puli i Narodnog pozorišta u Subotici. Premijera komada u režiji Snežane Trišić je letos bila u Puli.

Upravnik subotičkog Narodnog pozorišta Miloš Nikolić je istakao važnost takvih projekata navodeći da su oni izuzetna prilika za razmenu umetničkih iskustava i most koji spaja kulturne identitete.

“Kroz zajednički rad učimo jedni od drugih, istražujemo nove perspektive i kreiramo predstave koje imaju širi kulturni uticaj. Regionalna saradnja je način da se pozorište pozicionira kao globalno relevantna umetnost, čime se jača njegova uloga u oblikovanju društva. Saradnja sa pozorištima iz regiona je ključna za stvaranje otvorenog, globalnog pozorišnog prostora u kojem se umetnici i publika osećaju povezano”, ocenio je on.

“Narodni poslanik”, Branislava Nušića, jedna je od njegovih najpopularnijih komedija, čiju je prvu verziju napisao još sa 19 godina. Praizvedbu je imala 1896. godine, a prvi put je štampana tek 1924. godine.

Rediteljka Snežana Trišić koja radi i kao profesorka na Katedri za režiju na Fakutetu dramskih umetnosti u Beogradu, izabrala je to delo jer smatra da društvo ni danas nije daleko odmaklo od problema koje je pisac obradio još krajem 19. veka.

Ona je od 2012. do 2015. godine bila deo tima Narodnog pozorišta u Subotici, gde je, kako je kazala, “stasavala kao rediteljka”.

“Rad na ovoj predstavi bio je intenzivan i nadahnut, profesionalno i emotivno uzbudljiv i značajan. Kao kada se posle dugog putovanja vratite kući i znate da je tu utočište, da ste na sigurnom i da sa njima možete sve”, ocenila je Trišić.

U predstavi igraju: Milan Vejnović, Minja Peković, Ljubiša Ristović, Srđan Sekulić, Vladimir Grbić, Igor Greksa i gosti Vini Jurčić, Irena Tereza Prpić i Luka Mihovilović, glumac Gradskog kazališta u Puli, ali dobro poznat i u Subotici, jer je od 2011. do 2016. godine bio član ansambla Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x