Predlog budžeta za 2023. godinu pred poslanicima 5. decembra

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Amir Hamzagić/MO
Podelite vest

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će se predlog budžeta za sledeću godinu u ponedeljak, 5 decembra, naći pred poslanicima u Skupštini Srbije, dodajući da je njime obezbeđen novac za standard građana, investicije i energetiku.

Mali je gostujući na TV Prva istakao da su poboljšanje životnog standarda građana, nastavak investicija i stabilna energetska situacija u kojoj će i građani i privreda imati dovoljno struje i gasa, tri glavna stuba budžeta za 2023. godinu.

Obezbeđena su sredstva za povećanje penzija, plata u javnom sektoru i minimalne zarade

Drugi stub su investicije, za koje je izdvojeno oko sedam odsto bruto društvenog proizvoda i tu se, kako je rekao, neće odustati ni od jednog započetog ni planiranog posla, ni kada je reč o putevima, ni komunalnoj infrastrukturi, bolnicama i slično.

Treći stub je energetika. Mi ćemo sledeće godine imati deficit od 3,3 odsto, od čega se 1,9 odsto odnosi na budžet, a ostalih 1,4 odsto je vezano za energetiku. Trudimo se i trudićemo se da obezbedimo dovoljno gasa i struje, rekao je Mali.

Kada je reč o energetici, ministar finansija je dodao da se u saradnji sa stručnjacima iz Nemačke radi na definisanju strategije za razvoj energetskog sektora do 2050. godine i da će u narednih više od 20 godina, biti potrebno godišnje ulagati po približno milijardu i po evra kako bi se obezbedilo stabilno snabdevanje energentima.

Do sada su za pomoć države u iznosu od po 5.000 dinara prijavilo 607.000 mladih

Prijava traje do 15. decembra, preko Uprave za trezor, a isplata će početi 16. decembra i verujem da ćemo isplatu završiti do 19. decembra, rekao je on.

Mali je podsetio da pravo na ovu pomoć imaju mladi između 16 i 29 godina i da je neophodno da se prijave svi, bez obzira da li su već primali državnu pomoć.

Ministar finansija je dodao da je za ovu pomoć iz budžeta izdvojeno šest milijardi dinara.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x