Pravo na subvencije za kupovinu novih eko vozila imaju svi koji su podneli zahtev do 31. oktobra

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Foto: ZhiDou Cenntro Balkan

Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije saopštilo je da pravo na subvencije za kupovinu novih vozila na električni ili hibridni pogon, takozvana eko vozila, imaju svi oni koji su podneli zahtev do 31. oktobra ove godine.

Pravo na subvenciju za kupovinu eko vozila mogu da ostvare gradjani, pravna lica i preduzetnici, a iznos subvencije kretaće se od 250 do 5.000 evra u zavisnosti od vrste vozila.

Ministarstvo već treću godinu zaredom daje subvencije za ova vozila u cilju podsticanja korišćenja ekološki prihvatljivog vida transporta, a one se dodeljuju po posebnoj uredbi koju donosi Vlada Srbije posebno za svaku godinu, u okviru sprovodjenja mera za poboljšanje kvaliteta vazduha i unapredjenja životne sredine.

“Iako je ove godine opredeljen najveći iznos za subvencije do sada, tražnja je uveliko premašila planiranih 150 miliona dinara, pa je resorno ministarstvo odvojilo dodatna sredstva iz budžeta kako bi podržalo sve zainteresovane za kupovinu električnih i hibridnih vozila”, navelo je ministarstvo.

U 2020. godini subvencionisana je kupovina 112, a u 2021. godini 446 novih vozila, a ukupan broj subvencionisanih vozila u ovoj godini je 625, što prema podacima Ministarstva zaštite životne sredine predstavlja najveće interesovanje do sada za kupovinu eko vozila.

Iz ministarstva su istakli da je masovnije korišćenje ekološki prihvatljivijih vozila od velikog je značaja za smanjenje aerozagadjenja koje dolazi iz saobraćaja.

“Broj elektro i hibridnih vozila je u stalnom porastu u našoj zemlji, čemu doprinose i podsticaji države, koji će biti nastavljeni i naredne godine usvajanjem nove Uredbe o uslovima i načinu sprovodjenja subvencionisane kupovine novih vozila koja imaju isključivo električni pogon, kao i vozila koja uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem pokreće i električni pogon (hibridni pogon)”, navedeno je u saopštenju.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x