Potresna kazivanja o Herojima sa Košara u Domu vojske

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srpska istorija
Podelite vest

Na promociji zbirke pesama posvećena Herojima sa Košara koju je napisao dr Danilo Vasojević, govorili su dr Danilo Vasojević, Neven Milaković i Darko Anđelković. Bitno je da se Srpstvo budi i da se neda da odu u zaborav svi koji su život dali za otadžbinu, kaže profesor istorije Đorđe Bojanić.

Bitka na Košarama simbol je odbrane državne granice i junaštva, u proleće 1999. godine oko graničnog prelaza Raša Košares, na granici tadašnje Jugoslavije i Albanije. Ovo su kazivanja kroz video priloge o Herojima sa Košara pisaca dr Danilo Vasojević i Neven Milaković.

Pisac čuvene pesme „VILA SA KOŠARA“ je Neven Milaković, to je pesma koja ledi krv u žilama. Posvećena herojima koji su se borili i dali život za Srbiju.

Priča o Darku Miloševiću iz Ljiga, poginuli heroj sa Košara i Heroju sa Košara Darku Anđelkoviću, koju kazuje pisac dr Danilo Vasojević.

Heroj sa Košara Darko Anđelković, zahvalio se generalu Milosavu Simoviću za sve što čini i radi, i na njegov zahtev je napisana pesma o generalu Simoviću, koju možete čuti u video prilogu.

Bitka na Košarama je bila pravi pakao za naše junake vojnike i oficire. To je bila bitka između pripadnika Vojske Jugoslavije i pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), podržavane od strane regularne Vojske Albanije i NATO-avijacije. Bitka se vodila oko graničnog prelaza Raša Košares na granici između Jugoslavije i Albanije, a vođena je u periodu između 9. aprila i 10. juna 1999. godine, dok je trajala zločinačka NATO- agresija i bombardovanje Srbije iz vazduha.

UČK-a su napale državnu granicu Savezne Republike Jugoslavije iz pravca Albanije. Bitka je trajala 67 dana i završena je 14. juna, kada se Vojska Jugoslavije nakon potpisanog «Kumanovskog sporazuma» povukla sa prostora Kosova i Metohije.

U ovim borbama su na strani Srba učestvovali i ruski dobrovoljci, koji su takođe dali ogroman junački doprinos u odbrani srpskih teritorija od mnogo nadmoćnijeg neprijatelja.

U teškim i paklenim danima Srpska vojska je izgubila 108 mladih boraca- junaka i jednog ruskog dobrovoljca. Prosečna starost hrabrih momaka, koji su junački za Otadžbinu dali svoje živote, bila je svega 25 godina. U žestokim i neravnopravnim borbama je ranjeno i 150 srpskih vojnika, Na agresorskoj strani je bilo oko 200 mrtvih i 300 ranjenih, priča Đorđe Bojanić.

Ne smemo zaboraviti i bitku na Paštriku. Bitka na planini Paštrik je bila odlučujuća u poslednjim danima rata.

Nastavak bitke na Košarama bila je bitka na planini Paštrik, odnosno drugi deo kopnene ofanzive, koju su iz pravca Albanije ka Kosovu i Metohiji pokušali da izvedu UČK-teroristi u saradnji sa NATO-snagama i regularnim jedinicama Vojske Albanije. Sama bitka je nosila šifrovano ime “Strela 2”, a započela je u rejonu karaule Gorožup, u blizini Prizrena. OVK je bila potpomognuta snagama NATO-pakta i albanske vojske.

Cilj operacije je bio razbijanje i suzbijanje otpora i uništenje odbrambenih pograničnih snaga Srpske vojske, kao i otvaranje koridora za dodatno ubacivanje terorista na područje Kosova i Metohije i presecanje komunikacija na liniji Peć—Prizren, sa ciljem eventualne kopnene invazije NATO-snaga na Srbiju i Crnu Goru.

Operacija je počela 26. maja 1999. godine i trajala je skoro 15 dana, u kojoj su se vodile surove borbe srpskih 1.500 junaka sa dosta brojnijim agresorom i njihovih 5.000 specijalaca. Tada je Srpska vojska u borbama izgubila 25 vojnika i bilo je 126 ranjenih, dok je agresor izgubio oko 1.400 svojih boraca i imao oko 500 ranjenih.

Bitka je pobedom Srpske vojske završena 10. juna, a istoga dana je i rat završen!

I u ovim borbama Srpskoj vojsci su pomogli iskusni ruski dobrovoljci, priča, Đorđe Bojanić.

Opširnije na ovu temu na Sajtu SRPSKA ISTORIJA

Video snimci: Đorđe Bojanić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x