Potpredsednik opštine Severna Mitrovica: Srbi nisu baš za to da se izbori održe korišćenjem peticije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Facebook Kosovo Sever portal - Kossev video printscreen
Podelite vest

Zamenik predsednika Skupštine opštine Severna Mitrovica, Skender Sadiku, rekao je da su sve zajednice u severnim opštinama umorne od tamošnje napete situacije, a prema njegovim rečima, uključujući i srpsku zajednicu, svi traže rešenje koje će staviti tačku na tenzije.

On je za KTV rekao da “Srbi nisu baš za to da se izbori održe prema postupku peticije”.

Juče je predstavljeno Administrativno uputstvo, koje je utrlo put za vanredne lokalne izbore na severu. Na osnovu njega, mandat aktuelnih gradonačelnika može prestati samo ako se najmanje 50 odsto glasačkog tela plus jedan glas iz te opštine izjasni nakon podnošenja zahteva za njihovu smenu.

“Nije primljeno s oduševljenjem iako je uputstvo niže od zakona. To će više zavisiti od srpske većinske zajednice, koja nije voljna da to uradi u ovom obliku, druge verzije ostaju, ili da podnesu ostavku, što je najlakše i što bi automatski vodilo u nove vanredne izbore”, rekao je on.

Sadiku je naglasio da trenutna situacija nije normalna, i da se to odnosi i na  gradonačelnike opština u četiri severne opštine. “Ne bi voleo biti u koži gradonačelnika, ovi gradonačelnici su u nenormalnom stanju. Videli smo koliko su ovi izbori krhki”, kazao je on.

Zatražio je da na nivou Kosova ali i opština, pored albanske i srpske zajednice pažnju treba posvetiti i drugim nacionalnim zajednicama, koje su, prema njemu, zapostavljene.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x