Posle 7,5 godina dramski pisac iz Niša dokazao da mu je drama plagirana

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Foto: Printscreen TV NOVA S

Sedam i po godina trajala je parnica pred Višim sudom u Beogradu, u kojoj je Stamen Milovanović, dramski pisac iz Niša, dokazivao da je drama “Drita” dramaturga Danice Nikolić Nikolić iz Beograda plagijat njegove drame “Ne plači Petra”. Nedavno je pravosnažnom presudom Apelacionog suda to i dokazao. Za povređena nematerijalna i materijalna prava Milovanoviću će odštetu morati solidarno da plate dramaturg i  Udruženje dramskih umetnika “Puls“ iz Lazarevca

Predstavom “Drita” 2015. godine niško Narodno pozorište obeležilo je 128 godina postojanja. Radilo se o  koprodukciji niškog pozorišta  i teatra “Puls” iz Lazarevca, a  “Drita” je u Nišu odigrana samo tri puta. Ubrzo nakon premijere dramski pisac Stamen Milovanović pokrenuo je sudski spor za dokazivanje autorskih prava, a “Drita” skinuta sa repertoara.

“Ja sam gledajući predstavu, a pre toga čitajući tekst, video da je to potpuni plagijat.  Upozorio sam pozorište iz Lazarevca, jer su me oni terali  da učestvujem u realizaciji tog programa, na šta nisam pristao, istakao je Stamen Milovanović.

U tužbi je prvobitno bilo i niško Narodno pozorište, koje je u „Driti“ bilo manjinski koproducent. Tužba protiv njih odbačena je prošle godine i na tu odluku se Milovanović nije žalio.

“Žao nam je što smo uopšte učestvovali i ovim putem se izvinjavamo Stamenu Milovanoviću jer je sada i pravosnažno dokazano da je zaista tekst bilo plagijat”, istakla je Lidija Milosavljević sekretar Narodnog pozorišta Niš

Ivana Nedeljković, direktorka „Puls“ teatra iz Lazarevca prihvata presudu, a u telefonskom razgovoru rekla je da već postoji sporazum sa advokatima da se odšteta plati na rate. Reč je o sumi od 412.000 dinara koje solidarno plaćaju Udruženje dramskih umetnika „Puls“ iz Lazarevca i dramaturg Danica Nikolić Nikolić. Obe su imale primdbu na činjenicu da sud nije uvažio ekspertizu nezavisnog dramaturga u kojoj je tvrdio da „Drita“ nije plagijat.

Advokat dramskog pisca, Oliver Injac smata da su obe strane imale dovoljno mogućnosti i prilika da iznesu dokaze u ovoj parnici.

“Nakon prvostepene presude u našu korist,  advokat tuženih je uložio žalbu., veoma ozbiljnu i dobru žalbu, ali mi smatramo da smo bili u pravu, a Apelacioni sud u Bepgradu je to i potvrdio”, istakao je Injac.

Danica Nikolić Nikolić je rekla da ova presuda neće uticati na njenu reputaciju, jer iza nje stoji ozbiljan rad i Mihizova nagrada, 12 postavljenih drama, a diplomirala je dramturgiju sa desetkom. Dodaje i da je koristila legitimni postupak i podseća da Šeksiporov „Hamlet“ ima sedam verzija.

Milovanović nije dramaturg, penzionisan je kao nastavnik matematike. Napisao je preko 20 drama koje su objavljene, nagrađene, ili bile u nominaciji za nagrade. Dobitnik je „Nišićeve“ nagrade i dva puta nagrade „Dragojlo Dudić“, jedna od ovih nagrada je i za dramu “Ne plači Petra”. Mnoge njegove drame  odigrane su na scenama u Srbiji i Republici Srpskoj.

“To staje kao jedan bol, koji ja moram da osećam i koji me u suštini opterećuje”, zaključio je Stamen Milovanović

Osim materijalnog obeštećenja, po odluci suda, sledi oglašavanje o plagijatu u dnevnom listu „Politika“ i časopisu za pozorišnu umetnost „Scena“ Sterijinog pozorja.

Da dokaže svoja autorska prava Stamen Milovanović borio se sedam i po godina.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x