Poslanička grupa “Evropski regioni”: Nećemo glasati za vladu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Skupština RS
Podelite vest

Šef poslaničke grupe “Evropski regioni” Aleksandar Olenik izjavio je danas da njeni članovi neće glasati za sastav nove Vlade Srbije koji je predložila Ana Brnabić, navodeći kao razlog to što u ekspozeu mandatarke nije pominjana Vojvodina, kao i zbog politike neuvođenja sankcija Rusiji iako je Srbija na putu za članstvo u Evropskoj uniji i ima obavezu uskladjivanja spoljnje politike sa EU.

Olenik je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da se na takav način obraća medijima i javnosti jer mu juče na sednici skupštine, kao šefu poslaničke grupe, nije bilo dozvoljeno da se obrati.

“Ono što se odmah vidi, Vojvodina (u ekspozeu Ane Brnabić) nijednog trenutka nije pomenuta, nijednom rečju, nizašta”, rekao je Olenik i dodao da u isto vreme Vojvodina puni trećinu republičkog budžeta i u njoj živi tećina gradjana Srbije.

Dodao je da od nove vlade očekuje nastavak politike stare vlade, u čemu je “ključna reč kontinuitet”, odnosno da će biti “nastavljeno demontiranje pruga u Vojvodini”, da 700.000 gradjana nema čistu pijaću vodu, da se dovode prljave tehnologije a da subvencije poljoprivrednicima “budu deset puta manje nego u okruženju”.

“Ništa se neće promeniti u novoj vladi, i dalje će spoljnja politika biti kao kada se gurne glava u pesak i pravićemo se da ne znamo šta se dešava oko nas. Osam meseci traje varvarska agresija (Rusije) na Ukrajinu, mi sankcije nismo uveli. Imamo energetski sporazum sa Rusijom a dizel je 220 dinara, dok je u okruženju ta cena oko 190 dinara iako nemaju energetski sporazum sa Rusijom”, rekao je Olenik.

Istakao je da politika neuvodjenja sankcija Rusiji “nije u korist ni gradjana, ni Evrope”, već da je u pitanju “lična korist ostanka na vlasti”.

Na pitanje da li će ta poslanička grupa opstati nakon odlaska Tomislava Žigmanova, posle čega su ostala četiri člana, Olenik je rekao da će se potruditi “da ih bude pet iz opozicije, a ako ih ne bude neće biti ni poslaničke grupe”.

Član poslaničke grupe “Evropski regioni” Enis Imamović izjavio je danas da neće glasati za Vladu Srbije kakvu je predložila mandatarka Ana Brnabić, zbog njene netransparentne unutrašnje i nejasne spoljnje politike.

Imamović je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da u njenom ekspozeu nije primetio “kako planira da integriše Bošnjake u institucijama koji neće biti ograničeni mandatom vlade”, kao i da “nije tačno da će ova vlada biti sa rekordnim brojem Bošnjaka” i da je pitanje “šta to bošnjački narod ima od tog rekordnog broja”.

“Za nas je ova vlada izborni štab vladajuće koalicije. Insistirali su od svih ministara da sprovode politiku Aleksandra Vučića i da u vladi vode isključivo politiku Aleksandra Vučića. To je dokaz i time ćemo jednom za svagda staviti tačku na temu ko u Sandžaku sprovodi Vučićevu, a ko samostalnu politiku”, rekao je Imamović koji je član Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka.

On je rekao da je jedan od prvih zadataka za Bošnjake koji će učestvovati u radu nove vlade “poništavanje konkursa za vatrogasce u Sandžaku”, na kome nije primljen nijedan Bošnjak, kao i da “ponište uredbu Vlade o obaveznosti čitanja proglasa o jedinstvu srpskog naroda u školama, dok radi sve na razbijanju jedinstva Bošnjačkog i drugih naroda”.

Imamović je kritikovao najavu Brnabić da će “neselektivno” poštovati medjunarodno pravo, navodeći da se u isto vreme “negiraju presude medjunarodnih sudova pravde za genocid u Srebrenici”.

“Vlada kontinuirano radi neplanski, nesistemski i što najviše zabrinjava, netransparentno. Nećemo podržati vladu koja ima nejasnu spoljnju politiku, spoljnja politika Srbije mora biti usaglašena sa politikom EU, jer smo kandidati za clanstvo u EU, a to podrazumeva i sankcije Rusiji”, naglasio je Imamović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x