Poslanica upozorava: Divlji konji i stoka na visoravni Rakoš ponovo bez vode

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Potpredsednica Dveri Tamara Milenković Kerković izjavila je danas da je “alarmantna situacija” za stoku i divlje konje na visoravni Rakoš na suvoj planini, gde je i poslednje pojilo presušilo pre dva meseca.

“Poslednja dva dana situacija je alarmantna. Sve je isto kao i kada sam pre dve godine na poziv očajnih stočara, otišla u pomoć nomadskim stočarima na Rakoš, i tamo zatekla kataklizmične i potresne scene žednih životinja koje se bore da priđu presušenim pojilima i da iz praznih bazena popiju zadnju kap vode”, rekla je u pisanoj izjavi Milenković Kerković.

Ona je navela da će vozilo sa šest tona vode, koju plaćaju stočari, tek sutra pokušati da ode do Rakoša.

“Polovina stoke povučena je na početku suše u sela, koja i sama nemaju vodu, ali je kraj praznih pojila i dalje oko 500 krava i divljih konja danima bez vode”, kazala je Milenković Kerković, koja je i poslanica Skupštine Srbije.

Navela je da je tražila od republičke i lokalnih SNS vlasti u Gadžinom Hanu, Beloj Palanci i Babušnici da stanovništvu i nomadskim stočarima trajno obezbede odgovarajuće količine vode, ali da ni Ministarstvo poljoprivrede, a ni Ministarstvo za brigu o selu nisu za dve godine od prethodne vanredne situacije učinili ništa za nomadsko stočarstvo na Suvoj planini.

“Кao narodni poslanik tražim od ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelene Tanasković hitnu reakciju, kako bi se žednoj stoci obezbedilo bar 20 tona vode dnevno koliko im je neophodno da prežive. Od predsednika opština Gadžin Han, koji je od javnosti sakrio da je podneo ostavku, kao i ni od predsednika opštine Bela Palanka ne tražim ništa, jer ni za dve godine nisu uspeli da nabave ni jednu cisternu iz opštinskih budžeta, koji očito služe samo za plate zaposlenima u u opštinskim samoupravama”, rekla je Milenković Kerković.

Prema njenim rečima, “ovakav odnos SNS vlasti prema stočarstvu, zajedno sa neisplaćenim subvencijama za 2022, jasno govori zbog čega je cena mesa u Srbiji najveća u regionu, zašto Srbija ne može da ispuni ni 20 odsto kvote za izvoz mesa u EU, kao što ne namerava da razvojem nomadskog stočarstva razvija devastirana područja i vrati stanovništvo na opustelu Suvu planinu”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x