Porodica iz sela Majdan dobila spor, država mora da nadoknadi štetu koju su naneli migranti

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: MUP Republike Srbije
Podelite vest

Jedna porodica iz sela Majdana, koje se nalazi na srpsko-mađarsko-rumunskoj tromeđi, dobila je spor, pa je država prinuđena da nadoknadi štetu koju su naneli migranti na kući te porodice.

Kako navodi Televizija Panon, visina odštete još nije utvrđena.

“Porodici iz Majdana koja živi u Kanjiži, izrečena je pravosnažna sudska presuda po kojoj država Srbija i Ministarstvo unutrašnjih poslova moraju da nadoknade štetu koju su naneli migranti koji su se uselili u njihovu porodičnu kuću i uništili je”, navodi se.

Advokat Boško Stanimirov je rekao za taj medij da je šteta potpuna, da su svi drveni predmeti unutar kuće, vrata i prozori zapaljeni, što je dovelo do toga da se zapali i krovna konstrukcija, a da su ostali samo zidovi.

Prema rečima meštana, svaka porodica u Majdanu čija je kuća uništena, treba da dobije odštetu.

“Sve što se može zapaliti – vrata, prozori, sve izvade i založe. U kući mog tasta svaka druga greda je izvađena, zapaljena, vrata zapaljena, a onda se srušio i plafon zajedno sa krovom”, navodi jedan meštanin.

Prema navodima tog medija, saradnici kancelarije Komesarijata za izbeglice Srbije u selu Majdan drže pod kontrolom situaciju sa migrantima i sprečavaju ih da se usele u napuštene kuće, pa je zahvaljujući tome, migracioni pritisak u selima Majdan i Rabe smanjen.

Meštani navode da se migranti sada kriju samo u napuštenom hangaru u šatorima, koji se nalazi između dva sela.

Prema procenama lokalnog stanovništva, bilo je situacija kada je u ova dva sela ponekada bilo više migranata nego meštana koji tu žive.

Migranti pokušavaju svakodnevno da pređu u Mađarsku preko rumunske granice, ali ih rumunska granična policija mahom vraća nazad u Srbiju.

Početkom septembra, na inicijativu Saveza vojvođanskih Mađara, u selima Majdan i Rabe je doneta odluka o rušenju osam trošnih kuća kako bi se sprečilo useljavanje migranata, budući da su ove kuće koristili kao smeštaj.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x