Ponovo najavljeno otvaranje Medijane u Nišu, ovoga puta za predstojeće proleće

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto; Srbija vesti
Podelite vest

Gradski većnik u Nišu Adriana Anastasov najavila je da će arheološko nalazište Medijana u tom gradu biti otvoreno za posetioce tokom predstojećeg proleća, ali nije mogla da precizira tačan datum otvaranja.

Jedan od najznačajnijih istorijskih lokaliteta u Nišu zatvoren je zbog izgradnje zaštitne konstrukcije i sanacije zgrade muzeja pre 13 godina. Zašitna konstrukcija je u medjuvremenu završena, ali ne i konzervatorski i restauratorski radovi na muzeju.

Anastasov je novinarima u Gradskoj kući rekla da će u roku od 60 dana biti završeni preostali radovi na nalazištu, a to je izgradnja staza za turiste i završetak krova na muzejskoj zgradi.

“Završetak projekta se očekuje na proleće. Od tog trentka Medijana više neće biti nikada zatvorena. Sve što se bude u nastavku radilo, radiće se dok je otvorena, pod budnim okom javnosti i gradjana”, rekla je Anastasov.

Ona je kazala da jeste postojalo obećanje da će Medijana biti otvorena prošle godine, ali da se sada stiglo do finalnog dela jer procedura za radove na tom spomeniku kulture od izuzetnog značaja i arheloškom parku “jako velika”.

Prema njenim rečima, u budžetu Narodnog muzeja Niš za ovu godinu nalaze se odredjena sredstva za zapošljavanje novih radnika na Medijani, a grad i gadska preduzeća, dodala je, uradila su sve što su mogla da bi nalazište izgledalo tako kako sada izgleda.

Arheološko nalazište Medijana je proteklih godina natkriveno velikom drvenom kupolom, uz obašnjenje da je to neophodno da bi turistima bila predstavljena vila sa peristilom, terme i preko 1.000 kvadrata mozaika.

Od momenta kada su radovi krenuli, ponovno otvaranje Medijane je nebrojeno puta najavljivano i ponovo odlagano. Medju onima koji su najavljivali ponovno otvaranje je i premijerka Srbije Ana Brnabić koja je juna prošle godine posetila taj lokalitet i kazala da će biti ponovo dostupan turistima do kraja godine.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x