Pomoć majkama za stan do 50 odsto za svako dete rođeno u 2022. godini

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Srbija će po osnovu rođenja deteta u 2022. godini obezbediti bespovratnu podršku za reševanje stambenog pitanja od najviše 20.000 evra. Ova  odluka se ne odnosi samo na prvorođeno dete već na svako novorođeno, objavljeno je u Službenom glasniku.

Državna pomoć je bespovratna, a davaće se za ostvarivanje prava na izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana, navodi se u Odluci Vlade Srbije objavljenoj u Službenom glasniku.

Na područjima devastiranih lokalnih samouprava državna pomoć iznosiće 50 odsto vrednosti radova na izgradnji kuće, dok će u ostalim gradovima i opštinama za izgradnju kuće podrška biti 20 posto vrednosti radova.

Vrednost radova određuje se na osnovu tehničkog opisa sa popisom i predračunom radova koji je overio odgovorni projektant.

Za kupovinu kuće ili stana državna pomoć je 20 odsto vrednosti nekretnine prema proceni poreskog organa, a može biti najviše do 20 procenata kupoprodajne cene.

Državna novčana sredstva od 20 posto vrednosti biće dodeljivana za učešće u kupovini kuće ili stana i putem stambenog kredita.

Sredstva za ovu državnu podršku biće obezbeđena iz budžeta Srbije i to kroz rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ovom uredbom Vlada Srbije je odredila bliže uslove i način ostvarivanja prava iz Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Ovo  pravo može ostvariti majka za dete rođeno 1. januara 2022. i kasnije, a izuzetno, u slučaju smrti majke, pravo može ostvariti i otac deteta.

Uslov za državnu pomoć je da majka prvi put stiče kuću ili stan na teritoriji Srbije. Ukoliko se podrška traži za izgradnju kuće, plac mora biti u vlasništvu majke, da je bez tereta i ima izdatu građevinsku dozvolu. Кuća ili stan koji se kupuju moraju biti upisani u katastar nepokretnosti i bez tereta. Majka-podnosilac zahteva mora podneti dokaze o bračnoj ili vanbračnoj zajednici, odnosno statusu porodice.

Neophodno je dokazati uverenjem da postoji prijavljeno prebivalište u prethodnih pet godina od dana podnošenja zahteva uz izjavu da majka nema u vlasništvu stan ili kuću na teritoriji Srbije.

Uz dodatne uslove državnu podršku može ostvariti i majka koja je strani državljanin. Zahtev sa dokumentacijom i dokazima podnosi se nadležnom organu lokalne samouprave, a o podnetom zahtevu odlučuje Кomisija za dodelu novčanih sredstva.

Ovo je još jedna od mera pronatalne politike Vlade Srbije.

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x