Poljakinja uzela legalno tabletu za pobačaj, u bolnici je dočekala policija

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Srbija vesti
Podelite vest

Umesto lekara da joj pomognu pošto joj je pozlilo kada je uzela tablete za pobačaj, Poljakinju su u Vojnoj bolnici u Krakovu dočekali policajci koji su joj naredili da skine odeću, saslušavali je otežavajući posao lekarima i zaplenili joj mobilni telefon i laptop.

Najnoviji skandal oko restriktivnog poljskog zakona o abortusu izbio je pošto je sinoć nezavisna televizija TVN24 objavila da je lekarka te Poljakinje kada je potražila pomoć i javila da ide u bolnicu obavestila policiju, iako se u Poljskoj ni po pooštrenom Krivičnom zakonu ne kažnjava trudnica koja sama izazove pobačaj.

“Policajci su mi rekli da se skinem. Nisam se skinula potpuno jer sam još krvarila i za mene je to bilo suviše veliko poniženje pa sam pukla i počela da vičem na njih šta od mene uopšte hoće”, ispričala je ta Poljakinja šta se desilo pre tri meseca u dve bolnice u Krakovu.

Na amaterskom snimku iz bolnice koji je emitovala TNV24 vidi se kako žena plače i žali se da su joj policajci uzeli laptop.

“Četiri policajca čuvala su jednu prestrašenu ženu. Oko pacijentkinje su napravili kordon i otežavali nam pomoć. Nisu bili u stanju da nam kažu zašto saslušavaju tu pacijentkinju”, kazao je televiziji jedan od lekara, pod uslovom da ostane anoniman.

Policija je legitimisala lekare a žena je u pratnji policije prevezena posle u drugu bolnicu, gde je opet čekala policija da je sasluša a oduzet joj je i mobilni telefon.

Iako je naglašavala da je tabletu za prekid trudnoće nabavila bez bilo čije pomoći, da je sama donela tešku odluku da trudnoću prekine jer je počela da joj ugrožava zdravlje, policija je povela istragu po članu zakona koji preti kaznom do tri godine zatvora svakome ko pomogne trudnici u Poljskoj da prekine trudnoću.

“Lekar nema pravo da prijavljuje policiji kada se kod njega pojavi žena posle abortusa jer je njegov prvi zadatak dobro pacijentkinje a ne da cinkari eventualnu pomoć policiji”, saopštile su aktivistkinje iz nevladine organizacije koja pomaže Poljakinjama da nabave tablete za pobačaj.

“Napad policije i tužilaštva na ženu koja traži pomoć u bolnici, to je tek početak”, poručio je danas na Tviteru lider poljske opozicije iz liberalne Gradjanske koalicije, bivši premijer Donald Tusk.

Pre mesec dana u 70 gradova širom Poljske i nekoliko evropskih prestonica veliki broj Poljakinja pod parolom “Nijedna više” protestovale su zbog restriktivnog zakona o abortusu povodom smrti već pete trudnice od sepse u bolnici zbog prakse poljskih lekara da ne spasavaju majku prekidom trudnoće već čekaju da prvo umre plod.

Mnogi lekari plaše se i u tim slučajevima koji su legalni da će imati problema s policijom i tužilaštvom.

Poljska katolička crkva i aktivisti rimokatoličkih organizacija nastoje da se u toj zemlji zabrani abortus potpuno i vladajuća stranka Pravo i Pravda im je izašla u susret tako što je zabranila da se trudnoća prekida u slučaju teškog oštećenja ili oboljenja ploda . Ostavljene su samo dve legalne mogućnosti – kada su ugroženi život ili zdravlje trudnice ili kada je trudnoća plod zločina – silovanja ili incesta.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x