Pokret gorana Novog Sada: Dve zelene aktivnosti u jednom danu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: FaceBook Pokret gorana Novog Sada
Podelite vest

Pokret gorana Novog Sada planira u sredu, 26. oktobra 2022. godine realizaciju dve aktivnosti u okviru projekta „Zelene inicijative za zeleni Novi Sad“, čiji je cilj informisanje građana o načinima ublažavanja posledica klimatskih promena i pokretanje građanskog aktivizma.

Prva aktivnost je zakazana za 12:00h u Kameničkom parku. Planirano je čišćenje obale Dunava uz Kamenički park i šetalište.  Neposredan povod za ovu akciju su otpad i nanosi, nastali usled opadanja nivoa Dunava, koje treba da uklonimo kako ne bi završili u Kameničkom parku, zelenoj oazi, odmorištu i spomeniku prirode. U akciju će se uključiti učenici OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Sremske Kamenice,a dobro došli su i svi naši zainteresovani sugrađani.  Okupljanje je u 12:00h na ulazu u Kamenički park kod rukometnog terena, a planirano je da akcija traje do 13.30h.

Druga aktivnost će se održati u 13:30h u svečanoj sali Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu, a to je predavanje na temu „Zašto su važni gradski parkovi i zeleni prostori za ublažavanje posledica klimatskih promena“ koje će održati predavač dr Igor Stamenković, vanredni profesor PMF- Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Univerzitet u Novom Sadu.

Učenici će imati prilike da kroz stručno predavanje i zanimljive video animacije bolje razumeju šta su klimatske promene, na koji način se mogu ublažiti njihove posledice, što ih može podstaknuti na dalje bavljenje ovom temom u budućnosti kroz projekte Pokreta gorana ili istraživanja na fakultetu.

Projekat predstavlja podršku naporima u procesu približavanja EU u borbi protiv klimatskih promena i primeni odredbi koje je Republika Srbija preuzela usvajanjem Pariskog sporazuma (2017), potpisivanjem Zelene agende za Zapadni Balkan (2020) i otvaranjem pregovaračkog Klastera 4 – „Zelena agenda i održiva povezanost“, koje obuhvata tri poglavlja: Poglavlje 15 – Energetika; Poglavlje 21 – Trans-evropske mreže i Poglavlje 27 – Životna sredina.

Projekat „Zelene inicijative za zeleni Novi Sad“ deo je programa „Snažno zeleno“ koji finansira Evropska unija, a realizuje Beogradska otvorena škola (BOŠ) u saradnji sa Mladim istraživačima (MIS) i Inženjerima zaštite životne sredine (IZŽS).

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x