Pokrenuta peticija za očuvanje planine Kablar kod Čačka

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Kablar Foto: Luka Stojković
Podelite vest

Više ekoloških udruženja i građana pokrenuli su peticiju kojom od gradskih i republičkih vlasti traže da se sačuva planina Kablar kod Čačka, na čijem vrhu je planirana izgradnja stakleno-drvenog vidikovca, info pulta i ugostiteljskog objekta površine od oko 1.000 kvadrata.

U peticiji se navodi da izgradnja planiranog objekta podrazumeva i čitavu prateću infrastrukturu poput snadbevanja električnom energijom, vodom i povezivanje na kanalizacioni sistem koji ne postoji.

Dodaje se da će korišćenje teške mehanizacije prilikom izgradnje infarstrukture neminovno uticati na povećanje emisije buke i prašine i nepovratno izmeniti taj prirodni ambijent sa značajnim prirodnim, biološko-ekološkim, estetskim i kulturno-istorijskim vrednostima, koja čini jedinstvenost tog predela.

“Čuvari Kablara i Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini smatraju nedopustivim degradaciju vrha Kablara izgradnjom planiranih objekata, kojim bi se doveo u pitanje status njegove zaštite”, navodi se u tekstu peticije.

Potpisnici traže da se sačuva Ovčarsko-kablarska klisura, kojoj pripada i planina Kablar, za generacije koje dolaze.

Ovčarsko-kablarska klisura kod Čačaka, koja se prostire na 4.910 hektara, je predeo izuzetnih odlika i kao takva je zaštićeno područje nacionalnog i međunarodnog značaja.

Klisura je i deo ekološke mreže Srbije i međunarodno značajno područje za ptice.

Inicijatori peticije su ekološka udruženja iz Čačka, Loznice, Arilja, Prijepolja, Priboja, Brodareva, Požege i 13 intelektualaca iz Čačka.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x