Počinje jubilarni Filmski front u Novom Sadu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Facebook/filmskifront
Podelite vest

Jubilarno, 20. izdanje Međunarodnog festivala kratkometražnog igranog filma “Filmski Front” počinje u četvrtak, 27. oktobra u Novom Sadu, a publika će biti u mogućnosti da pogleda 100 filmova iz 34 države.

Filmovi će biti prikazani na dve lokacije – u Kulturnom centru Novog Sada i Kreativnom distriktu.

Kako je saopštio organizator, neka od ovih ostvarenja već su prikazivana na velikim festivalima kao što su Sandens, Lokarno, Kan, Berlin, Martovski festival, Sarajevo film festival i mnogi drugi.

Selektor, filmski i pozorišni reditelj Filip Markovinović podelio je filmove u dve takmičarske selekcije – Srbija/region i Međunarodnu selekciju.

“I ovoga puta moguće je naći tematsku povezanost između filmova bez obzira na to iz kog dela sveta dolaze. Kovid teme zamenile su kritike (kapitalističkog) sistema, migracije su i dalje u fokusu, kao i problemi odrastanja i susretanja sa svetom odraslih”, istakao je selektor.

Kako je navedeno u saopštenju, pobedniku Srbija/region selekcije, u saradnji sa Filmskim centrom Srbije, biće dodeljena novčana nagrada u iznosu od 100.000 dinara.

Ove godine, dodaje se, pobednički film bira tročlani stručni žiri u sastavu scenaristkinja Maša Seničić, reditelji Goran Nikolić i Marko Đorđević.

U okviru Međunarodne selekcije biće dodeljene dve nagrade: nagrada publike i nagrada studentskog žirija.

Veliko 20. izdanje kultnog novosadskog festivala biće održano pod sloganom “Povratak korenima”, a donosi obilje aktivnosti i programa.

Ulaz na sve festivalske dane je besplatan, a celokupna satnica 20. Filmskog Fronta dostupna je na filmfront.rs.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x