Počela izgradnja gasovoda izmedju Srbije i Bugarske

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Bela Palanka Foto:O.S.R.
Podelite vest

Izgradnja gasnog interkonektora izmedju Srbije i Bugarske počela je danas na delu gasovoda od Niša do državne granice kod Dimitrovgrada, a rok za zavšetak radova je oktobar 2023. gpdine.

Početku radova prisustvuje premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar energetike Bugarske Aleksandar Nikolov, ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović, ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović, šef Delegacije EU u Srbiji Emeanuel Žofre, direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, kao i predstavnici Jugorosgasa i Bulgartransgasa i Evropske investicione banke.

Gasovod u Srbiji biće dužine 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države je 170 kilometara i projektovan je za kapacitet od 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Vrednost projekta je 85,5 miliona evra, od čega je 25 miliona kredit Evropske investicione banke (EIB), 49,6 miliona evra su bespovratna sredstva iz IPA fonda EU, a preostalih oko 11 miliona evra biće obezbedjeno iz budžeta Srbije i sredstava Srbijagasa.

Kako je predvidjeno projektom, novi gasovod će obezbediti dodatnih 80 odsto povećanja kapaciteta u odnosu na trenutne godišnje potrebe Srbije, što je oko 2,4 milijarde kubnih metara gasa godišnje.

Novi gasovod Niš-Sofija, zajedno sa novim gasovodom u izgradnji izmedju Grčke i Bugarske će diversifikovati izvore energije u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana i proširiti izvore snabdevanja.

Tim projektom će, takodje, biti omogućen lakši pristup gasu onim mestima koja ga dosad nisu imala, Beloj Palanci, Pirotu i Dimitrovgradu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x