Planinarski savez Srbije protiv izgradnje vidikovca na vrhu Kablara

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube BalkanTrip TV printscreen
Podelite vest

Planinarski savez Srbije saopštio je da se protivi izgradnji staklenog vidikovca na vrhu planine Kablar kod Čačka, jer bi on trajno narušio njegove vrednosti kao predela izuzetnih odlika i “duh mesta”.

Savez navodi da Kablar, zajedno sa planinom Ovčar, formira Ovčarsko-kablarsku klisuru, bogatu geološkom i biološkom raznovrsnošću, prepoznatljivog izgleda sa značajnim prirodnim i kulturno-istorijskim vrednostima zbog čega je proglašena za zaštićeno područje.

“Vidikovac će doprineti degradaciji i devastaciji vrha Kablara. Planinari i ostali ljubitelji prirode ne dolaze na planinu da bi šetali po staklu i behatonu, već da bi uživali u netaknutoj prirodi, daleko od svih elemenata urbanizacije”, navodi se u saopštenju.

Više ekoloških udruženja i udruženja građana oglasili su se ranije protiv izgradnje staklenog vidikovca na vrhu Kablara, a udruženje gradjana “Sačuvajmo Kablar” i tim Kreni-Promeni pokrenuli su potpisivanje peticija protiv te izgradnje koju je do sada potpisalo više hiljada ljudi.

Grad Čačak raspisao je krajem marta tender za radove na izgradnji vidikovca na Kablaru na području Ovčarsko-kablarske klisure. Tender je otvoren do 24. aprila, a procenjena vrednost posla nije navedena.

Prema projektu koji je uradio Energoprojekt, vidikovac na Kablaru, na 879 metara nadmorske visine, imaće platformu od višeslojnog stakla, površine od oko 200 kvadrata, stepenište od drveta, krovnu površinu sa solarnim panelima i turističku stanicu sa elektroblokom.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović rekao je ranije da je izgradnja vidikovca na vrhu planine Kablar i uređenje područja Ovčarsko-kablarske klisure “nezaustavljiv proces” i da će se taj posao nastaviti bez obzira na potpisivanje peticija protiv te izgradnje i najave protesta.

Vidikovac na Kablaru se finansira sredstvima Grada i republičkog Ministarstva građevinarstva.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x