PKS: Rok za uključivanje poslodavaca u dualno obrazovanje produžen do 31. januara

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Novi Sad, 31.10.2023. - Novosadski djaci uzinaju na velikom odmoru. (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC)
Podelite vest

Privredna komora Srbije (PKS) je zbog velikog interesovanja privrede produžila rok za prijavu poslodavaca za uključivanje u dualni model obrazovanja za narednu školsku godinu do 31. januara. Za školsku 2024/2025. godinu za dualni model obrazovanja prijavilo se 30 odsto kompanija koje do sada nisu bile uključene u realizaciju ovog modela obrazovanja.

Rukovodilac Centra PKS za edukaciju i dualno obrazovanje Mirjana Kovačević istakla je da je PKS u proteklom periodu intenzivno radila na sprovođenju aktivnosti prikupljanja potreba privrede za kadrovima.

“Кroz kampanju animiranja poslodavaca predstavnici PКS realizovali su veliki broj individualnih sastanaka sa zainteresovanim poslodavcima, kao i nekoliko informativnih sesija u više gradova na teritoriji Srbije, što je rezultiralo time da su do danas podnete čak 404 izjave o spremnosti”, rekla je Kovačević.

Dodala je da je privreda je kroz podnete izjave izrazila potrebu za skoro 2.000 učenika koji bi se školovali po dualnom modelu obrazovanja.

Кao i prethodnih godina, privreda pokazuje najveće interesovanje za kadrovima iz oblasti mašinstva, trgovine, turizma i ugostiteljstva i elektrotehnike.

“Prema dosadašnjim podacima u vezi sa brojem učenika za koje su poslodavci podneli izjave, čak 35 odsto od ukupnog broja učenika se traži za obrazovne profile iz oblasti mašinstva i obrade metala”, istakla je Кovačević.

Poslodavci se prijavljuju putem specijalizovanog veb portala PKS, na kojem kreiraju profil kompanije i na jednostavan način, u tri koraka, podnose prijavu za uključivanje u model dualnog obrazovanja.

“Kompanija uključivanjem u dualni model obrazovanja ima mogućnosti da stekne kvalifikovan i obučen kadar u skladu sa potrebama kompanije, spreman da se odmah po završetku školovanja uključi u radni proces i na taj način poslodavac u velikoj meri smanjuje troškove za obučavanje radne snage, što se izdvaja kao jedan od benefita”, podsetila je Kovačević.

Takođe, kako je dodala, učenici u dualnom obrazovanju u zavisnosti od obrazovnog profila provode određeni broj dana u kompaniji, čime se kod njih razvija osećaj pripadnosti, usvaja se poslovna klima i jača poverenje između učenika i poslodavca, što naknadno vodi ka saradnji na obostrano zadovoljstvo.

“Pre samo nekoliko dana Vlada Srbije je donela Uredbu o finansijskoj podršci dualnom obrazovanju kojom se, između ostalog, predviđa i dodela sredstava za subvencionisanje dela naknade za učenje kroz rad koju poslodavci plaćaju učenicima upisanim na dualne obrazovne profile na kojima se učenici školuju za deficitarna zanimanja”, rekla je Кovačević.

U ponudi za realizaciju po dualnom modelu obrazovanja za školsku 2024/2025. godinu nalazi se i 10 novih obrazovnih profila: tehničar računara, tehničar za administriranje računarskih mreža, vozač motornih vozila, elektrotehničar za elektroniku na vozilima, tehničar elektronike i automatike, kozmetički tehničar, poljoprivredni tehničar digitalnih tehnologija, polagač obloga, dekorater zidnih površina i mehaničar grejne i rashladne tehnike

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x