Uz kupljenu ulaznicu posetioci će biti u mogućnosti da i sami ocene najbolje rakije Festivala, rekla je Emina Dramlić iz Turističke organizacije Kragujevca.

PKS: Drugi šumadijski festival rakije 11. decembra u Kragujevcu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Facebook Udruženje Šumadijska rakija
Podelite vest

Kragujevac će biti domaćin “Drugog šumadijskog festivala rakije” koji će 11. decembra 2021. godine okupiti proizvodjače voćnih rakija iz cele Srbije, sa ciljem da se promovišu i predstave novim kupcima, pre svega hotelsko-ugostiteljskom (HOREKA) sektoru, veletrgovinama i specijalizovanim prodavnicama pića, najavljeno je danas u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Manifestaciju, kako je saopštila PKS, organizuju Regionalna asocijacija proizvodjača rakije “Šumadijska rakija” i Turistička organizacija Kragujevac, uz podršku PKS i regionih privrednih komora Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku proizvodnja prirodnih rakija u proteklih pet godina beleži konstatantan rast, a u 2020. u odnosu na 2019. godinu iznosi 25,6 odsto. Broj registrovanih proizvodjača se povećava iz godine u godinu, tako da je trenutno u Registar koji vodi Ministarstvo poljoprivrede upisano oko 820 destilerija, dva puta više nego 2015. godine od kada je donet Zakon o jakim alkoholnim pićima.

“Srpska privreda uvidela je svoju šansu u ovom sektoru, a PKS se obraća sve više zainteresovnih za informacije o postupku registracije ove proizvodnje”, rekao je sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS Aleksandar Bogunović.

Primetan je i konstantan rast izvoza rakija od voća i za devet meseci 2021. godine u odnosu na isti period prošle godine povećan je za oko 60 odsto i njegova vrednost iznosi 7,8 miliona evra. Najviše rakije od voća izvozi se u Hrvatsku, SAD, Nemačku, Crnu Goru i BiH, ali proizvodjači osvajaju i nova tržišta kao što su Island, Singapur, Kazahstan, Malta, Kipar…

PKS, kroz rad Grupacije proizvodjača jakih alkoholnih pića i Sekcije proizvodjača jakih alkoholnih pića Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga, podržava proizvodjače i pomaže im u promociji kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu. U saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije, Komora organizuje nastup destilerija na Nacionalnom štandu na predstojećem medjunarodnom sajmu vina i alkoholnih pića “PROWEIN” koji će se održati u Dizeldorfu od 27. do 29. marta 2022. godine, podsetio je Bogunović.

“Poizvodjači jakih alkoholnih pića prepoznali su Komoru kao svoju asocijaciju koja im može pružiti poslovnu i stručnu podršku i na pravi način zastupati njihove poslovne interese.

Izvoz jakih alkoholnih pića za devet meseci ove godine, sa područja Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga, dostigao je 473.000 evra što je povećanje u odnosu na isti period prošle godine 20,4 odsto”, rekao je , direktor PKS-RPK Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga Predrag Lučić.

Šumadijski festival rakije jedna je od aktivnosti pokrenuta sa ciljem razvoja i promocije turističkog potencijala “Šumadijska rakijska tura” za zaštićen proizvod “šumadijsku šljivovicu”.

Uz kupljenu ulaznicu posetioci će biti u mogućnosti da i sami ocene najbolje rakije Festivala, rekla je Emina Dramlić iz Turističke organizacije Kragujevca.

Predsednik udruženja “Šumadijska rakija” Goran Mijailović najavio je da će na Festivalu biti uručene i nagrade za najbolje rakije koje su krajem novembra učestvovale na Trećem ocenjivanju kvaliteta voćnih rakija, a ocenjeno je više od 60 uzoraka.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x