Petković poručio Kurtiju: Prizren je bio srpska prestonica i pre Prizrenske lige

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Petar Petković; Foto: Kancelarija za KiM Vlade R.Srbije
Podelite vest

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je Prizren bio prestonica srpskih careva davno pre nego što se u njemu na današnji dan pre 145 godina “okupila grupa otomanskih lojalista” da bi osnovala Prizrensku ligu.

Petković je time odgovorio na izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da će “čuvati tekovine Prizrenske albanske lige” i i da sadašnji lideri Albanaca treba da prate filozofiju te lige.

Petković je u saopštenju naveo da Kurti, pozivajući se na “filozofiju Prizrenske lige”, “poziva i na njen antisrpski i antislovenski karakter, i nastoji da pruži istorijski alibi svojoj današnjoj agresivnoj šovinističkoj politici”.

“Iako su mu usta puna demokratije i građanskog društva, njemu je nemoguće da prizna bilo kakav nealbanski karakter Kosova i Metohije, jer njemu demokratija odgovora dok god je rezervisana samo za Albance, a građansko društvo samo onda kada u tom društvu žive isključivo Albanci”, ocenio je Petković.

Dodao je da je Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine takođe doneta na današnji dan, “pa ako je već ljubitelj godišnjica i istorije, Кurti ne treba da se vraća u davnu prošlost, već inspiraciju i osnov za političko delovanje treba da traži upravo u tom dokumentu”.

Aljbin Kurti je na Fejsbuku objavio da je na putu za Tiranu, gde će učestvovati na Samitu lidera Zapadnog Balkana, zastao u Prizrenu, povodom godišnjice Prizrenske lige i odao počast polaganjem cveća.

Prizrenska liga za odbranu prava albanskog naroda je udruženje koje je 10. juna 1878, posle završetka rata Rusije, Srbije i Crne Gore protiv Osmanskog carstva, u Prizrenu formirala grupa Albanaca s ciljem da spreči da oblasti na kojima je nastanjeno muslimansko ili albansko stanovništvo pripadnu susednim državama.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x