Patrijarh Porfirije na početku Sabora SPC: Vrata Pećke patrijaršije biće otvorena pre ili kasnije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Patrijarh Porfirije; Foto: YouTube screenshot
Podelite vest

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) počeo je danas liturgijom u hramu Svetog Save na Vračaru umesto u Pećkoj patrijaršiji kako je planirano, uz poruku da će vrata tog manastira na Kosovu i Metohiji, pre ili kasnije biti otvorena za njega i vrh Crkve, kao i sve ljude dobre volje.

“Trebalo je da danas litirgiju služimo u svetoj Pećkoj patrijaršiji ali su aktuelne vlasti u Prištini zabranile da uđemo u nju i zatvorile vrata za nas”, rekao je poglavar SPC patrijarh Porftije, nekon liturgije koje je služio sa episkopima i mitropolitima iz Srbije i dijaspore.

On je naglasio da “sve biva po promislu Božijem i da je u Gospodu svaka pobeda”.

“Zato smo sigurni da će se, po promislu Božijem, vrata Pećke patrijaršije otvoriti pre ili kasnije ne samo za nas već za sve ljude dobre volje”, poručio je patrijarh Porfirije.

On je naveo da su se arhijereji sabrali da u ljubavi, jedinstvu i međusobnom razumevanju čine sve na “spasenje naroda Božijeg”.

“Vaše su molitve dobrošle i neophodne da i ovaj Sabor, kao i svaki do sad, prođe u miru i ljubavi”, poručio je patrijarh Porfirije okupljenima.

Nakon svečanog, uslediće radni deo u kripti hrama Svetog Save, prvo usvajanjem dnevnog reda, pa razmatranjem izveštaja arhijereja i centralnih crkvenih tela. Trajaće više dana iza zatvorenih vrata. Po završetku, Sabor će izdati saopštenje, ali su moguća i posebna o naročito važnim pitanjima.

Kako je juče SPC saopštila, patrijarha i vladike zaustavili su na administrativnom prelazu Merdare službenici Prištine i bez obrazloženja saopštili da im je zabranjen ulazak na Kosovo.

Takođe, SPC je ukazala da je odluka da se poglavaru i episkopima zabrani dolazak u njeno drevno sedište – sa stanovišta ljudskih prava i sloboda bilo kog čoveka – nerazumna i neprihvatljiva, ali istovremeno tačna slika položaja Srpske crkve i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Uoči Sabora, patrijarh Porfirije je poručio da SPC ne može da bude deo bilo kakvih političkih pregovora i sporazuma o statusu Kosova i Metohije, gde je neprekidno prisutna osam vekova.

Vrh Crkve se ranije držao formulacije vlasti da je neprihvatljivo de fakto ili de jure priznanje Kosova kao nezavisnog, dok se ovo može tumačiti kao direktniji komentar na francusko-nemački plan, već poodavno javan.

Jedna od tačaka u njemu predviđa “formalizovanje” statusa SPC na Kosovu, ali ostaje da se nagađa šta to tačno znači i kako bi se izvelo. Srpska crkva je svojevoljno sklopila Temeljni ugovor o svom položaju u Crnoj Gori, u kojem je druga strana potpisnica država.

Pojedini mediji preneli su da je eparhija Novogračaničko-srednjezapadnoamerička, kao najveća u dijaspori, usvojila sa svog godišnjeg zasedanja rezoluciju upravo pred Sabor.

U njoj se navodi da se francusko-nemačkim sporazumom Srbija obavezuje da Kosovo tretira kao de fakto i de jure nazavisnu državu i da je za SPC to apsolutno neprihvatiljivo.

Srpsko nacionalno veće i Srpski nacionalni forum, iz Gračanice, i Narodni pokret “Otadžbina”, iz Kosovske Mitrovice, poslali su molbu Saboru da primi delegaciju Srba sa Kosova i Metohije navodeći da patrijarh Porfirije i episkop raško-prizrenski Teodosije to uporno odbijaju.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x