Parlament konstituisan uz zvižduke i transparente, opozicija položila zakletve u holu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaVideo printscreen
Podelite vest

Novi saziv Skupštine Srbije konstituisan je danas uz zvižduke i povike poslanika opozicije, a sama konstitutivna sednica je završena bez zvanične najave kada će biti održan njen nastavak, na kome bi trebalo da bude izabran predsednik parlamenta.

Poslanici opozicije su na početku sednice iskazali protest zbog izbornih nepravilnosti, tako što su ustali i podigli transparente na kojima je, između ostalog, pisalo “Izbori su pokradeni”, “Kosovo je Srbija”, kao i fotografijom Aleksandra Vučića na kojoj piše “Šef mafije”.

Na balkonu skupštine poslanice vlasti raširile su transparent “Dosovske lopuže, ponovo biste da pljačkate Srbiju”, dok su ostali poslanici vlasti držali transparente na kojima su prikazani grafikoni ekonomskog rasta i rezultata aktuelne vlasti.

Nakon što je verifikaciona komisija potvrdila mandate, poslanici koalicija “Srbija protiv nasilja” i “NADA” su napustili salu kada je na red došlo polaganje zakletve, koju su nakon toga pročitali u holu pred novinarima, potpisali i predali skupštinskoj službi.

Foto: BetaVideo printscreen

U holu nisu viđeni poslanici Demokratske stranke koji su ranije rekli da danas neće prisustvovati sednici.

Narodni poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević optužio je nakon toga poslanike opozicije da dele građane na prihvatljive i neprihvatljive i da su zakletvu položili “pred svojim medijima” a ne pred zastavom Srbije.

“Nismo zadovoljni što su oni koji uporno bacaju ljagu na našu državu i danas izveli performans, svojevrstan vid nasilja, i poslali poruku da za njih ne postoji jedna država, već da ima prihvatljivih i neprihvatljivih građana. Sebi su dali za pravo da kažu da izbori nisu bili fer ili ne, iako su preko tih izbora postali poslanici”, rekao je Vučević.

Vučević je rekao da će se znati ko će biti predsednik Skupštine Srbije kada se većina o tome dogovori i da će sve biti u skladu sa zakonom.

Predstavnici koalicije “Srbija protiv nasilja”, sa druge strane, optužili su vlast da je uz zloupotrebu policije uspela da verifikuje mandate novog saziva parlamenta i da je sve urađeno u medijskom mraku jer novinarima nije dozvoljen ulazak u salu, dok je Radio-televizija Srbije prenosila samo deo sednice.

Poslanica Marinika Tepić izjavila je da je najmanje 40 policajaca u sali sprečavalo opoziciju da podigne svoje parole i tako izrazi protest protiv načina na koji su održani izbori.

“Najmanje 40 policajaca je stajalo u kordonu i sprečavalo nas da se krećemo po sali… Ovo je partijska policija koja je iznad zakona. Svi zaposleni u policiji koji su se predstavili kao obezbeđenje su se stavili u službu partije”, rekla je ona.

Poslanik “Srbije protiv nasilja” Borko Stefanović izjavio je da ta koalicija u novom sazivu parlamenta neće predložiti kandidate za potpredsednike Skupštine Srbije, kao ni kandidate za predsednike skupštinskih odbora.

Prvom sednicom predsedavao je najstariji narodni poslanik, matematičar Stojan Radenović, sa liste “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane”, a njemu je u radu pomagalo četvoro najmlađih poslanika i generalni sekretar Narodne skupštine.

U nastavku prve sednice, koja ne mora biti istog dana, poslanici treba da izaberu predsednika Narodne skupštine i potpredsednike, da imenuju generalnog sekretara, izaberu članove radnih tela, kao i članove stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

U novom sazivu, najviše poslanika ima izborna lista “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane” koja je osvojila 129 mandata, koalicija “Srbija protiv nasilja” osvojila je 65 mandata, izborna lista “Ivica Dačić – premijer Srbije” 18, a po 13 poslanika imaće “Nada za Srbiju” i lista “Mi – glas iz naroda”.

Od manjinskih stranaka, šest mandata osvojila je Stranka vojvođanskih Mađara, po dva mandata imaju izborne liste Usame Zukorlića i Stranke demokratske akcije, dok po jedan mandat imaju izborne liste “Politička borba Albanaca se nastavlja” i Ruske stranke.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x