Ove godine dodeljena 351 stipendija za studente u inostranstvu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada RS
Podelite vest

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije Jelena Begović izjavila je danas da je ove godine dodeljena 351 stipendija, u iznosu od 780.000 dinara, za srpske studente koji su svoje master i doktorske studije upisali u inostranstvu.

Begović je na prijemu dela ovogodišnjih stipendista u Vladi Srbije rekla da je, osim ove podrške za studente, iz Fonda za mlade talente dodeljeno i više od 1.000 nagrada za srednjoškolce koji su postigli izuzetne rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Na ovaj način država pokušava da pomogne mladim ljudima da se školuju na najprestižnijim univerzitetima, a sa druge strane i da ih motiviše da se vrate u zemlju i da u budućnosti doprinesu njenom razvoju, istakla je ona.

Ministarka je navela da je država osnovala dva fonda – Fond za inovacionu delatnost i Fond za nauku, po uzoru na sistem koji postoji u drugim zemljama i sa ciljem da oni koji su najbolji dobiju finansijsku podršku.

Miloš Radosavljević iz Fonda za mlade talente naveo je da je za 351 stipendiju ove godine utrošeno 340 miliona dinara, a broj stipendista se akumulativno povećava.

Ministarstvo nauke nastavlja tu podršku, upravo zalaganjem ministarke Begović smo zadržali visinu stipendije kao i prethodnih godina, i mislim da ćemo u narednim godinama ići i na povećavanje tog iznosa, rekao je Radosavljević.

Prema njegovim rečima, broj zainteresovanih studenata raste, jer je obrazovanje dinamična pojava, a sa druge strane veća je i njihova informisanost o stipendijama.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x