Ovako će izgledati dokumentarni film o Tomi Zdravkoviću

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Toma Zdravković – atipičan predstavnik estradne branše, istovremeno klasik i avangarda, umetnik svoje vrste: i džezer, i šansonjer, i šlager pevač, i interpretator izvornog melosa, ali nikako “narodnjak”; samouki kompozitor, pesnik, saputnik i sapatnik lutalica, noćobdija, Cigana. Ponikao u kafani, u kojoj je ispekao zanat, od ranih šezdesetih kada je naginjao zabavnoj muzici, gradeći s godinama sopstveni pravac po kome je ostao prepoznatljiv. Autentičan, prefinjen, nepokoren estradnim šablonima, krčio je, tiho i nenametljivo, svoj put u legendu.

Ovako je Zdravkovića opisao Nikola Kankaraš koji godinama unazad uređuje Facebook stranu o legendarnom muzičkom umetniku, a koji je nesebično ustupio sav materijal, do sada nepoznat javnosti, za potrebe snimanja dokumentarnog filma “To je Toma” producenta Olivera Paunovića.

Film je rađen u koprodukciji sa Centrom za kulturu i umetnost u Aleksincu, a prikazan je 20. novembra na dan njegovog rođenja, u Aleksincu, mestu gde je rođen Tomislav Toma Zdravković.

“„Mislim da je ovo jedan od najboljih mojih filmova. Film je emotivan, ali i edukativan za mlađu generaciju. Veliki je poduhvat raditi dokumentarac o tako velikom estradnom umetniku sa bogatom karijerom. Mi sigurno nismo mogli da kroz film ispričamo sve, ali smo napravili ostvarenje sa svedočanstvima onih koji su ga poznavali, kroz koja ćete shvatiti ko je bio Toma Zdravković. Dodatno film oplemenjuju igrane strukture koje iz sasvim jednog novog ugla otkrivaju nove aspekte njegovog života i stvaralaštva“, rekao je producent Oliver Paunović i dodao da je City Produkcija pripremila nekoliko trejlera, koji će sigurno gledaocima zagolicati maštu.

U ovom unikatnom ostvarenju učestvuju Zoran Kalezić, estradni umetnik i Tomin kum, Nikola Kankaraš, novinar i autor knjige o Tomi Zdravkoviću, glumice Danica Maksimović i Tanja Bošković, Rade Brajović, nekadašnji urednik „Večernjih novosti“, estradni menadžeri Nikola Idžan i Sadik Pašić, estradni umetnik Hasan Dudić, kao i Tomina udovica Gordana Zdravković.

Sa puno emocija prisećali su se o životu Tome Zdravkovića svi njegovi saradnici, ali su nam otkrili i niz anegdota koje na pravi način opisuju legendarnog srpskog pevača.

Film će vas podsetiti i na pesme koje su vanvremenske i koje su ovog pevača još za života napravile legendom.

Film “To je Toma” sniman je u Crnoj Gori,  Beogradu, Leskovcu, Sarajevu, Nišu, Pečenjevcu i Aleksincu. Film je nastao po ideji Miloša Paovića, iza produkcije je stao Oliver Paunović, stručni konsultant Nikola Kankaraš, montažer Boban Rajković, scenario i režija Vladimir Ristić

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x