Otvorena prva deonica autoputa Niš-Merdare dužine 5,5 kilometara

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Prva deonica autoputa Niš-Merdare, dužine 5,5 kilometara, puštena je danas u saobraćaj. Na toj deonici Merošina-Merošina 1, izgrađena je petlja “Merošina istok”, dva mosta i dva nadvožnjaka. Izvođač radova je kompanija Štrabag.

Otvaranju deonice u Merošini prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministarka za evrointegracije Tanja Miščević, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić.

Vučić je rekao da je za Srbiju važno da se poveže sa Gračanicom, Prištinom, Dračom jer to dovodi investitore, olakšava posao i napredak, uvoz i izvoz robe i usluga.

“Moramo da budemo promoteri saradnje, da radimo više i živimo bolje. Samo privredni rast obezbeđuje smanjenje razlike između Srbije i razvijenih  zemalja”, kazao je Vučić.

Srbija sada, po njegovim rečima, proporcionalno svojoj veličini gradi najveći broj puteva u Evropi.

“U Nišu u septembru polažemo kamen temeljac za novu fabriku, gde će biti 375 radnih mesta”, najavio je Vučić i dodao da će država nastaviti da ulaže u pet okruga, u Toplički, Nišavski, Pirotski, Jablanički i Pčinjski.

Žofre je rekao da je izgradnja puteva simbol evrointegracija.

“Put je transportna ruta ali i veza ljudi u regionu. Ova saobraćajnica je put stabilnosti, mira i pomirenja. Povezaće Niš sa Jadranom sve do luke Drač i biće kičma regionalne putne mreže”, rekao je on.

Istakao je da je finansiranje izgradnje autoputa Niš-Merdare deo plana EU za Zapadni Balkan namenjen velikim infrastrukturnim projektima, koji predviđa da do 2027. godine bude obezbeđeno 30 milijardi evra za iskorišćenje značajnih pentencijala celog regiona.

“Izgradnja ovog puta deo je šire slike, deo velikog ekonomsko-investicionog plana. Ovde u Srbiji takođe radimo na izgradnji brze pruge Beograd-Niš. Mi smo rešeni da nastavimo dobru saradnju sa Srbijom. Veze koje Srbija ima sa EU su već jake, a biće i jače. Mi smo prijatelji Srbije i nastavićemo i dalje da radimo u tom duhu”, rekao je Žofre.

Deonica od Merošine do Merošine 1 je prva od četiri deonice na autoputu od Niša do Beloljina, koji je dug 32,65 kilometara.

Za finansiranje te četiri deonice u iznosu od 225,6 miliona evra obezbeđena su bespovratna sredstva Investicionog okvira EU za Zapadni Balkan (WBIF) u iznosu od 40,6 miliona evra i zajam od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evopske investicione banke (EIB) od 185 miliona evra.

Ukupna dužina autoputa Niš-Merdare je 77 kilometara, a na njemu je predviđena izgradnja 88 mostova, sedam denivelisanih raskrsnica i 35 tunela.

Izgradnja te sabraćajnice, nazvane “Autoput mira”, koštaće oko 1,4 milijarde evra, a povezaće jug Srbije i Prištinu i biće deo autoputa koji će preko Tirane povezati Niša sa lukom Drač u Albaniji.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x