Otvoren Institut ‘Dedinje dva’, u ponedeljak prva operacija, uslovi svemirski

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube W.D. Concord West D.O.O. video printscreen
Podelite vest

Novoizgrađena zgrada Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”, u Beogradu, otvorena je danas, uz najavu da će se prvi operativni zahvat izvesti već u ponedeljak.

“Planiramo da se ovde u utorak, u jednom danu, obavi 20 ili 21 operacija na otvorenom srcu što je rekord na međunarodnom nivou”, rekao je direktor Instituta Milovan Bojić, na svečanosti kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Bojić je istakao da su uslovi na najvišem svetskom nivou, kao “svemirski brod”, i da će pacijenti koji su do sada “uspešno lečeni biti još uspešnije lečeni i brže vraćeni u društvo”.

Prema njegovim rečima, zgrada Dedinje jedan biće rekonstruisana, a ova je nazvana Dedinje dva, a obe čine jedistvenu celinu.

On je naveo da se na uslove koji su sad dobijeni čekalo 25 godina, što je kao prelazak “iz fijata u audi”, kako je rekao, dok je pokazivao prostorije Vučiću, zahvaljujući mu “najdublje” na zalaganju da se izgradi ovaj Institut.

“Znamo da su ovakvi poduhvati misija Vučića, kojoj je posvećen svaki dan”, rekao je Bojić.

Kako je ranije navedeno, Institut ima 14.000 kvadratnih metara, u njega je uloženo 15 miliona evra, na četiri je sprata, sa 108 bolničkih kreveta, četiri operacione sale i jednom hibridnom salom.

Vučić je najavio da će se izgaditi veliki parking kako bi građani imali lakši pristup, jer je sadašnji veoma mali, a izgradiće se i heliodrom “ako vazduhoplovne vlasti dozvole”.

“Učinite sve da se smanje liste čekanja. Danas sam ovde saznao da je čak 47 odsto smrtnih slučajeva od bolesti posledica srčanih i vaskularnih problema”, rekao je Vučić.

On je istakao da se u zdravstvo ulažu velika sredstava jer je to “ulaganje u budućnost, u opstanak ljudi”.

“Klinički centri, bolnice, koje otvaramo u velikom broju zahtevaće u jednom trenutku da se obnovi oprema, koja je sada najsavremenija. Ministar Zlatibor Lončar kaže da smo, što se tiče opreme, mirni narednih 15 godina u ovom Institutu”, rekao je Vučić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x