Otvoren 11. Međunarodni festival sportskog filma u Kulturnom centru na Zlatiboru (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Milan Stamatović, predsednik Opštine Čajetina, foto: TO Zlatibor
Podelite vest

Tradicionalnom dodelom nagrada za životno delo i projekcijom filma ”Skok” svečano je otvoren 11. Festival sportskog filma u Kulturnom centru na Zlatiboru.

Svečanost otvaranja počela je čestitikama organizatora sportistima koji su osvojili medalju na evropskom prvenstvu u Minhenu. Prisutni su mogli videti uspehe naših atletičara: bronzane Angeline Topić, vicešampiona Evrope Adriane Vilagoš i Armina Sinančevića i nenadmašne osvajačice zlatne medalje Ivane Španović Vulete čije su uspehe nagradili velikim aplauzom.

Svečani početak tradicionalno je označila melodija pesme “Zlatibore, moj zeleni bore” u izvođenju Simfonijskog orkestra i Hora Rts-a pod upravom Bojana Suđića, a potom se predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović obratio publici i izrazio zadovoljstvo činjenicom da festival u organizaciji male opštinske uprave ulazi u drugu deceniju i ostvaruje sve veću i veću uspešnost.

Emocije i ponos izazvani sećanjima na trenutke blistavih karijera obeležili su otvaranje 11. festivala sportskog filma na Zlatiboru. Na ulasku u drugu deceniju postojanja nastavljena je tradicija dodele nagrada za životno delo.

Hadži Petar Božović je dobitnik nagrade iz sveta glume, a među upečatljivim ulogama je u seriji „Više od igre“,
verovatno najboljoj domaćoj sportskoj seriji. Proslavljeni glumac nije mogao da prisustvuje dodeli, kao ni najstariji dobitnik nagrade za životno delo, Aleksandar Kerković, košarkaški trener i profesor sporta koji je nedavno proslavio 100. rođendan. Neverovatan životni put imao je i doktor Ilija Jorga, jedan od utemeljivača karatea na Balkanu. Prvi Evropljanin koji je postao nosilac crnog pojasa 10. dan i osnivač fudokan karatea bio je preplavljen osećanjima i ovako je reagovao na dodelu nagrade za životno delo.

Foto: TO Zlatibor

Među dobitnicima je i legendarni rukometni trener Zoran Živković, najtrofejniji srpski selektor svih vremena i osvajač olimijskog zlata i kao igrač i kao trener.

Zoran Tuta Živković; Foto: Srbija Vesti

Zoran Tuta Živković rođen u Nišu 1945. godine rođen je poznati srpski i jugoslovenski rukometaš i trener. Osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine.

Kao trener je osvojio zlato sa reprezentacijom Jugoslavije na Olimpijskim igrama 1984. i Svetskom prvenstvu 1986., srebro na Svetskom prvenstvu 1982. i bronzu na Evropskom 1996. godine.

Laureat Đorđe Perišić bio je u reprezentaciji Jugoslavije koja je osvojila prvo olimpijsko zlato u vaterpolu i jedan je od najistaknutijih sportskih radnika iz Crne Gore.

Ovogodišnji dobitnik povelje „Nataša Kovačević“ je srpski paraolimpijac Draženko Mitrović, osvajač 24 evropske, svetske i olimpijske medalje.

Specijalne nagrade zaslužila su i dva sportska kolektiva iz opštine Čajetina koju su ostvarili značajan uspeh prošle sezone. Čajetinske odbojkašice stigle su do Druge lige Srbije a priznanje je u ime kluba primio predsednik Dejan Škodrić. Košarkaši Zlatibora osvajači su regionalne Aba 2 lige za prošlu sezonu a priznanje će im biti uručeno u nedelju na ceremoniji zatvaranja festivala.

Foto: TO Zlatibor
Tomislav Santrač, novinar; Foto: Srbija Vesti

Specijane priznanja dobili su i proslavljeni glumac Milan Caci Mihailović, u čast njegove maratonske duge stvaralačke karijere i Tomislav Santrač proslavljeni sportski novinar koji je decenijama svojim glasom ispunjavao programe Radio Niša i Radio Beograda.

Tomislav Santrač je dugodišnji novinar Radio Niša koji je bio simbol našeg grada i dopisnik Radija Beograd, vreme sporta i razonode.

Zbog njegovog prepoznatljivog glasa, Nišlije su svakog jutra odlazili na posao ispraćeni glasom koji ih je pozdravljao,  pričao im o najnovijim događajima u gradu, nudio informacije od značaja i niške priče.

Otvaranju festivala prisustvovali su Dule Savić, Milovan Rajevac, Vesna Čitaković Đurišić, reprezentativke Srbije u košarci, Ljubivoje Ršumović…

Ove večeri započet je i takmičarski program festivala projekcijom filma “Skok” o Nataši Kovačević, autora Ivice Vidanovića i Aleksandra Miletića, koji su nagrađivani na ranijim festivalima.

Foto: TO Zlatibor

Članovi žirija su Dušan Cicvara, Arijana Helać Saračević i Oliver Paunović, a najbolji filmovi sa zlatiborskog festivala plasiraće se na najveći svetski festival sportskog filma koji se u novembru održava u Milanu.

Žiri 11. Međunarodnog festivala sportskog filma na Zlatiboru; Foto: Srbija Vesti

Do nedelje svakog dana od 10 časova će u Kulturnom centru biti prikazano ukupno 43 dokumentarna i igrana filma o sportu koji će se nadmetati za devet nagrada a ulaz za publiku je besplatan.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x