Otkriven spomenik Tomi Zdravkoviću u Skadarliji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: novosti.rs video printscreen
Podelite vest

Gradonačelnik Beograda u ostavci Aleksandar Šapić i predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić otvorili su danas u Skadarliji spomenik pevaču Tomi Zdravkoviću.

Inicijativa za postavljenje spomenika jednom od naših najvećih boema i to baš u Skadarliji, boemskoj četvrti Beograda, potekla je od predsednika SDPS Rasima Ljajića.

Prema njegovim rečima on je ovu inicijativu izneo gradskim vlastima koje su je odmah prihvatile.

“Spomenik je postavljen na mestu spajanja kulture i istorije. Beograd ume da pamti i ceni sve što je dao i gradu i Skadarliji gde je često nastupao u nekoj od mnogobrojnih kafana”, rečeno je na ceremoniji otvaranja spomenika.

Predsednik SDPS Rasim Ljajić istakao je da je ovo spomenik umetniku, pesniku, tekstopiscu, kompozitoru, a tek na kraju pevaču.

On je dodao da je Zdravković obeležio jedno vreme na prostoru bivše Jugoslavije i da je bio jedinstvena i originalna pojava.

“On je voleo život i nije ga živeo po uobičajenim pravilima. Govorio je da život treba trošiti, i svoj je zaista nemilice trošio”, rekao je Ljajić.

On je istakao da je Zdravković bio svestan svojih mana i da je zbog toga stalno govorio da kada bi živeo život ispočetka sve bi drgugačije uradio.

“Ovo je spomenik svim Brankama, Dankama, Ivanama, Ljiljanama, svim tamburašima i palmama na obali mora. Ovo je spomenik Tomi kao pesniku i Tomi kao umetniku”, naglasio je Ljajić.

Gradonačelnik Beograda u ostavci Aleksandar Šapić rekao je da otkrivanje spomenika velikanu kakav je Toma Zdravković predstavlja važan istorisjki momenat za Skadarliju, za Beograd, ali i za celu Srbiju.

On je istakao da je jako srećan što je spomenik otkriven za vreme njegovog mandata na mestu gradonačelnika Beograda.

“Toma je bio simbol jednog vremena i jedne kulture. On je toliko toga uradio za naš narod, kulturu, muziku za duh koji nosi ovaj narod, a koji je Toma uspevao da sublimira i plasira kroz svoje pesme. Ovaj spomenik će doprineti da sećanje na Tomu živi još dugo”, zaključio je Šapić.

Otkrivanju spomenika prisustvovale su Zdravkovićeva supruga Gordana i ćerka Žaklina.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x