Osetite duh srednjeg veka na festivalu „Zaštitnici tvrđave“ od 10-12. juna u Nišu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen RTV Belle amie
Podelite vest

„Zaštitnici tvrđave“ je međunarodni viteški festival koji se održava 10 – 12. juna u Niškoj tvrđavi u organizaciji Viteške družine „Zmajeva griva“. Unutar zidina tvrđave, brojne viteške družine iz zemlje i inostranstva predstaviće posetiocima srednjevekovni način života, srednjevekovnu nošnju, vitešku opremu, oruđe i oružje.

Posetioci će moći da vide kako se nekada izrađivala viteška oprema, ali i da čuju više o oružju i načinu života srednjovekovnih vitezova. U okviru duelnih i grupnih borbi, vitezovi će pokazati svoje umeće borbe, spretnost i izdrživost. Posebno interesantne su bohurt borbe, u kojima učestvuje više od 10 boraca. Borbe će biti prikazane u petak i subotu od 19 časova.

Foto: M.J.
U subotu od 13 časova posetioci će moći da vide i izložbu slika umetnika Darka Stojanovića. Deci starijeg uzrasta i onima koji u sebi nose takmičarski duh biće od 14 časova predstavljene srednjovekovne društvene igre, uz mogućnost takmičenja. U subotu od 20 časova biće održano i takmičenje u brzom ispijanju piva.

Već u subotu posetioci će moći da gađaju mete srednjovekovnim lukom i strelom, a u nedelju, u prepodnevnim časovima, biće organizovano takmičenje u streličarstvu. Najprecizniji streličari biće nagrađeni.

„Biće nam čast da tokom festivala ugostimo sve ljubitelje srednjevekovne kulture i čuvare viteških vrednosti. Festival je prilagođen i deci i odraslima, te očekujemo veliki broj mališana u nedelju kada ćemo imati promociju knjige za decu, izvođenje dečje predstave „Princeza Кrasna“, maskenbal i izbor najlepše princeze i najhrabrijeg viteza. Pozivam mališane i u subotu, tokom celog dana, kada će moći da učestvuju u našim edukativnim i kreativnim radionicama.“, ističe predsesednik udruženja Viteška družina Zmajeva griva Dušan Hadžić, domaćin festivala.

Foto: printscreen RTV Belle amie

U saradnji sa udruženjem za zaštitu, odgoj i proučavanje životinja Zoo Planet posetiocima festivala biće omogućeno da se druže sa životinjama, a najmlađim posetiocima biće omogućeno i da jašu ponije i konje, sva tri dana festivala.

Кako viteštvo izaziva posebnu radost kod dece, program festivala prilagođen je i njima. Najmlađe posetioce festivala očekuju već od 11 časova oba dana festivala LARP mačevanje, u subotu od 13 do 19 časova radionice izrade figura od plastelina, gline i drugog prirodnog materijala, likovne radionice, u nedelju od 11 časova promocija knjige „Bajka o noćurku i Danici“, ali i predstava „Princeza Кrasna“ u izvođenju dramske sekcije OŠ „Dositej Obradović“.

Na festivalu ćemo ove godine imati i dečji maskenbal, u nedelju od 12 časova, te pozivamo roditelje da dovedu svoje viteze i princeze i učestvuju sa svojim mališanima u programu namenjenom njima.

Međunarodni viteški festival „Zaštitnici tvrđave“ održava se pod pokroviteljstvom Gradske opštine Crveni Кrst i drugih javnih ustanova grada, ali i brojnih prijatelja festivala.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x