ORLOVE STENE PRKOSE Fruškoj gori (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Luka Stojković
Podelite vest

Kao najstariji nacionalni park Srbije, Fruška gora obilije prirodnim lepotama koje osim lepote imaju i veliki istorijski značaj.

Sve znamenitosti na Fruškoj gori brižno se čuvaju od 1960. godine kada je i zvanično proglašena kao Nacionalni park Srbije.

Spisi govore o dvesta miliona godina starim stenama na Fruškoj gori – Orlove stene.  Izrazito oštre i šiljate stene nisu posebno karakteristične za ovu goru i baš zbog toga one su vrlo posećene kao turistički lokalitet.

Do Orlovca se može doći iz pravca Crvenog čota, putem koji vodi pored odmarališta Osovlje.

“Kada nas je mapa dovela do šume i rampe gde dalje ne možemo kolima, parkirali smo na obližnji parking pored rampe i polako krenuli kroz šumu ka orlovim stenama. Dok smo koračali ka stenama, spazili smo nekoliko zanimljivih vrsta ptica, uživali u cvrkutu istih i zelenilu oko nas”, kaže reporter redakcije Vidi Srbiju Luka Stojković.

Foto: Luka Stojković

Fruška gora obiluje listopadnim šumama, ima puno dolina i zaobljene blage vrhove. Upravo zbog ovakvog okoliša Crveni čot 539 m, Orlove stene odvažno se ističu.

“Kroz samu šumu ima malo i planinarenja, ali rezultat svega to ga je bio savršen. Pogled na Frušku Goru, šumu, Vojvodinu pa čak i vrh tornja Iriški Venac je sa ovog mesta divan”, kaže Stojković.

Ono što impresionira su same stene koje su jako oštre i strme, tako da hod po njima mora da bude veoma obazriv.

Foto: Luka Stojković

“Pošto se stene nalaze na strmom delu, morate paziti i kako koračate, dešavalo mi se par puta da proklizim, tako da ukoliko idete sa decom, jako je važno da ih držite čvrsto za ruku”, poručuje reporter redakcije Vidi Srbiju.

Našu ekipu tokom obilaska ove stene “pozdravila su” i dva orla koja su nadletala ovaj lokalitet.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x