Opština Svrljig markirala turističko – rekreativne staze (FOTO)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Foto: Nenad Ranđelović

Centar za turizam, kulturu i sport u Svrljigu, kao i sektor za turizam u okviru redovnih aktivnosti počeo je sa uređivanjem i markiranjem turističko-rekreativnih staza na teritoriji opštine Svrljig.

Prepoznate turističke destinacije biće uredno obeležene sa ciljem boljeg orijentisanja svih turista koji dolaze u Opštinu Svrljig. Ponor Svrljiškog Timoka, njegove sastave Turije, Pandiralo na katastarskoj opštini Periš, Prekonoška i pećina Ravna peć, Niševačka klisura, sastavni deo Svrljiške klisure su destinacije koje su ove godine dobile novi sistem markacije, i nakon ovog obeležavanja biće dostupnije i primamljivije za nove goste.

Foto: Nenad Ranđelović

Na ovim turističkim stazama revitalizovana je ranije postavljena markacija koja je realizovana u saradnji sa planinarskim društvima Železničar i Preslap iz Niša kao i sa vrsnim ljubiteljima prirode Mišom Radovanovićem i Ivanom Ljubenovićem.

Tokom protekle godine markirana je turističko-avanturistička staza do prerasti Sudvek/Samar, koja se nalazi u sastavu pećinskog kompleksa Samar u selu Kopajkošara i svetski je poznata zbog postavljanja Ginisovog rekorda u življenju čoveka ispod površine zemlje (Milutin Veljković, 463 dana pod kamenim nebom).

Plan je da se u ovoj godini obeleže staze koje vode do Popšičke pećine, klisure Manojličke reke, do vrha planine Bogdanice (u saradnji sa PD Železničar) a da se prilazi do Prekonoške pećine, pećine Ravna peć i ponora Pandiralo dodatno urede. Pored obeležavanja turističkih staza Centar će ove godine raditi na povećanju smeštajnih kapaciteta, obezbeđivanju sredstava za izgradnju turističke infrastrukture.

Bitna informacija je da je zbog skromnog budžeta Centra za turizam, kulturu i sport, u izradi turističkih tabli učestvovao ceo kolektiv Centra, a da su same table u količini od 50 jedinica dobijene kao donacija preduzeća za proizvodnju nameštaja „Trilord“ iz Svrljiga.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
()
x